[VIDE0] DUA T4HUN TINGGAL DI B4WAH JEJAMB4T BERSAMA 5 ANAK, KIS4H PESARA TENTERA INl DAPAT PRHATIAN RlNA HARUN

Berat mata memandang berat lagi bahu memikul, itulah ungkapan yg sering kita dengar untuk menggambarkan kehidupan se0rang pesara tentera yg harus tinggal di bawah jejambat bersama isteri & sembilan 0rang anaknya. Kisah kehidupan individu yg dikenali sebagai Pakcik Suria ini telah mendapat lipvtan media & Baitulmal Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) untuk memberi sumbangan kewangan kepada keluarga kecilnya itu.

Terpaksa berteduh di bawah jejambat

Sumber foto: Malaysia Gazette

Laporan Sinar Harian, difahamkan keluarga ini telah tinggal di sebuah p0ndok yg dibina di bawah jejambat sejak 2 tahun yg lalu. MAIWP sebelum ini telah mendapat maklumat mengenai kesusahan ini dari 0rang awam pada 10 June yg lalu.

Pakcik Suria membuat kepvtusan untuk masih tinggal di situ ek0ran daripada masalah kewangan yg dihadapinya sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Sunggvhpun mendapat pencen setiap bvlan namun pendapatan tersebut tidak mencvkupi bagi menanggung isteri dan sembilan 0rang anaknya. Dia sebelum ini menambah pendapatan dengan bekerja di kedai makan dan mampu menyewa rumah.

Namun sejak PKP, 0perasi perniagaan tersebut terjejas menyebabkan mereka terpaksa tumpang berteduh di bawah jejambat.

Bantu untuk dapatkan rumah sewa

Sementara itu, MAIWP berkata Pertubuhan Martabat Jalinan Muhibbah Malaysia (MJMM) akan membantu Pakcik Suria untuk mendapatkan rumah sewa buat keluarga ini berteduh.

Baitulmal MAIWP pula bersedia membantu menanggung bayaran deposit dan sewa bulanan rumah tersebut. Pak cik Suria turut akan dibantu melalui bantuan sara hidup secara bulanan bagi meringankan beban ditanggungnya sementara waktu beliau tidak dapat bekerja.

Dapat perhatian Datuk Rina Harun

Kisah kehidupan daif yang dilalui oleh keluarga Pakcik Suria ini turut mendapat perhatian Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat iaitu Datuk Seri Rina Harun yang berkesempatan turun padang melihat sendiri keadaan keluarga tersebut.

Saya melihat bukan sahaja dari segi kebajikan keluarganya tetapi apa yang lebih penting adalah anak-anaknya. Anak sulung 14 tahun, paling kecil 2 tahun yang masih lagi bersekolah, yang memerlukan pendidikan. Jadi ini kita tidak mahu anak-anak ketinggalan dalam mendapatkan pendidikan.

Sumber: Malaysia Gazette, Sinar Harian,OHBULAN
PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
Jangan ketinggalan juga untuk mengikuti kisah-kisah menarik yang kami kongsikan di bawah.

About admin

Check Also

[VIDEO] Siren Dibunyikan, Viral Dipercayai Air Sungai Tembeling Mel1mpah & Arus D3ras

Hujan berterusan yang melanda Pahang sejak pagi tadi menyebabkan aras air di Sungai Tembeling melimpah. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!