S4INTIS MEXICO M3NCIPTA PENUTUP HIDUNG, DIREKA KHAS UNTUK M4KAN & MINUM, MENCEGAH PENULARAN C0VID-19

Para saintis di Mexic0 telah menghasilkan penutup  hidung yg direka untuk membantu 0rang ramai bagi melindungi diri dari C0vid-19 semasa mereka makan & minum.

Seperti kebanyakan penutup muka di pasaran, penutup hidung yg digelar sebagai ‘eating mask’ ini mempunyai 2 tali seperti biasa untuk diikat di belakang telinga dan hanya menutupi hidung pemakai.

Sebuah vide0 yg dimuat naik oleh media Reuters tuurt menunjukkan se0rang wanita dan se0rang lelaki di Mexic0 menggunakan penutup hidung sambil duduk di luar bagi menikmati makanan & minuman.

Masing2 sebelum itu mengeluarkan penutup mulut dan hidung biasa yg dipakai sebelum mengeluarkan satu lagi penutup hidung yg dipakai di dalam.

Lelaki berkenaan makan dengan biasa sambil memakai penutup hidung sementara wanita tersebut meneguk minuman. Mereka kelihatan santai dan tidak terganggu.

Kebiasaannya, negara yang mewajibkan pemakaian penutup mulut dan hidung membenarkan 0rang ramai untuk membukanya ketika makan dan minum di luar.

Tetapi selepas ini, mungkin sahaja inovasi penghasilan penutup hidung oleh para saintis di Mexico ini akan diguna pakai oleh negara lain bagi mengekang penularan C0vid-19 di tempat awam secara lebih ketat.

Sumber: Mirror UK,siakapkeli
PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
Jangan ketinggalan juga untuk mengikuti kisah-kisah menarik yang kami kongsikan di bawah.

About admin

Check Also

[VIDEO] Aksii Kuucing Seakaan Diuusap ‘Sesuatu’ Buat Ramai Tertanya2

Satu video yang mem4parkan seekoor kucing berwaarna oren di atas bumbung yang berkelakuan pelik telah …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!