[PEMERK4SA+] MELEG4KAN G0L0NGAN B4O, INl C4RA MVDAH UNTVK TAHU P4KEJ-PAKEJ YG AD4….!

Kita masih lagi belum menang! Pejam celik pejam celik COVID-19 dah pun ‘berusia’ 2 tahun lebih di negara kita ini.

Tipu s4ngat kalau kami cakap anda tak terkena tempiasnya. Malah negara kita sendiri pun masih lagi berusaha untuk pastikan yg terbaik untuk rakyat semua.

Keraj4an terVtamanya tak duduk diam. Mereka akan terus memantau keadaan dan memastikan anda yang terjejas akan tetap disokong dan dilindungi ketika masih berada d4lam krisis ini.

Justeru itV, macam2 b4ntuan yg telah diwujudkan peringkat demi peringkat bagi memastikan anda tidak kecundang dengan virus pembunuh ini.

PEMERKASA+ Diperkenalkan
Terbaharu, pengumVman Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam Program Bantuan Pemerkasa Tambahan (PEMERKASA+) melegakan golongan B40 dan juga M40.

PEMERKASA+ ini jVga adalah kesinambungan kepada pakej-pakej bantuan dan rangsangan ekonomi terdahulu.

Ia diperkenalkan bagi membantu rakyat dan perniagaan yang terkesan akibat pelaksanaan Fasa Pertama “full lockdown”, di mana hanya sektor ekonomi dan perkhidmatan perlu dibenarkan beroperasi dengan pematuhan SOP yang ketat.

Sangat Mudah & Berinformasi
Dan apa yang paling power bila kerajaan wujudkan kemudahan untuk anda klik di LINK yang diberi dan tengok sendiri apa pakej kerajaan berikan pada anda.

Laman website yang disediakan ini sangat mudah dan berinformasi. Anda klik jer link, akan terpampang maklumat seperti gambar di bawah.

Anda boleh ikut langkah demi langkah yang diberi nanti. Akan ada 3 kategori yang anda boleh pilih iaitu
1. Individu & Isi Rumah
2. Perniagaan & Majikan
3. Komuniti

Selepas anda dah klik salah satu kategori tersebut, anda boleh terus isikan maklumat peribadi yang diperlukan.

Selepas itu, akan keluar informasi-informasi berdasarkan maklumat peribadi yang anda isi tadi. Contohnya seperti gambar di bawah

Apa yang bestnya, segala pakej yang bersesuaian dengan informasi yang anda berikan tadi akan akan. Memang sangat mudah!

Apa Lagi Yang Anda Dapat?
Haa, kalau anda nak tahu bantuan moratorium yang diumumkan kerajaan dalam PEMERKASA+ meliputi semua kelompok terjejas terutamanya golongan B40 (kumpulan isi rumah berpendapatan 40 peratus rendah dengan pendapatan bawah RM4,849 sebulan).

Antaranya adalah bantuan bank. Bantuan ini dijamin bagi peminjam yang menghadapi kesukaran kewangan akibat pandemik.

Institusi perbankan menawarkan pakej bantuan bayaran balik pinjaman kepada lebih 5 juta peminjam individu dan juga perniagaan yang terjejas!

Kadar Bantuan Bulanan Dinaikkan
Kalau anda nak tahu dalam pakej PEMERKASA+, kerajaan dah sediakan banyak bantuan untuk semua orang tau, tak ada satu pun yang terkecuali. Check this out.

Melalui Belanjawan 2021, kebajikan golongan rentan telah ditambahbaikkan. Kerajaan telah menaikkan kadar bantuan kebajikan bulanan seperti berikut:

1. Kadar Bantuan OKU Tidak Berupaya Bekerja dinaikkan daripada 250 kepada 300 ringgit;

2. Kadar Bantuan Warga Emas dan Bantuan Penjagaan OKU dan Pesakit Kronik Terlantar dinaikkan daripada 350 kepada 500 ringgit;

3. Kadar Elaun Pekerja OKU dinaikkan daripada 400 kepada 450 ringgit; dan

4. Kadar Bantuan Kanak-kanak Keluarga Miskin dinaikkan daripada 100 ringgit seorang anak dengan maksimum 450 ringgit sekeluarga, kepada 150 ringgit seorang anak berumur 7 tahun hingga 18 tahun atau 200 ringgit seorang anak berumur 6 tahun dan ke bawah dengan maksimum 1,000 ringgit sekeluarga.

Wah! Banyak tu. Ini adalah antara bantuan dan subsidi yang diberikan oleh Kerajaan dan bantuan JKM ini diberikan setiap bulan.

Ini bermakna penerima bantuan JKM akan mendapat bantuan ini di samping bantuan di bawah Pakej Rangsangan.

Macam-macam bantuan yang kerajaan berikan kepada anda. Jadi anda janganlah malas untuk cari link-link yang berkaitan dan Google sikit info apa yang anda boleh dapat dan mohon okay.

Apa-apa pun, anda jangan stres-stres. Sama-sama harungi perang COVID-19.

SUMBER : ROTIKAYA,

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
Jangan ketinggalan juga untuk mengikuti kisah-kisah menarik yang kami kongsikan di bawah.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

About admin

Check Also

“Aku tahu budak stress, aku faham” – Fynn Jamal Terkilan Orang Ramai Berkerumun Di Air Terjun Lepas Dapat Kelonggaran

Baru-baru ini viral satu rakaman video menunjukkan satu rakaman orang ramai berkerumun di sebuah tempat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!