VIR4L GAMBAR BERSELIP4R DIDALAM MASJID, Dr Zulkifli BID4S BALIK INDIVIDV YANG MENUDUH BELI4U SUDAH ‘MELAMPAU

Sekeping GAMBAR beberapa individu berselipar & berbungkus plastik di dalam ruang yg dipercayai sebuah masjid tular di  laman media sosial.

Dalam GAMBAR berkenaan, individu2 berkenaan sedang duduk di kerusi yg disusun berbaris dan sedang menunggu giliran svntikan v4ksin.

Bagaimanapun, GAMBAR berkenaan mendapat reaksi kurang menyenangkan daripada pengguna  laman  sosial yg mengandaikan tatacara berkenaan tidak sesuai.

“Bila lagi nak tengok orang bawa selipar dalam masjid? Inilah masa dia zaman fitn4h.”Apa ko tak boleh letak selipar kat luar masjid ker bang? Ini masjid bang bukan parking lot. Ini semua bod0h,” tulis pengguna menerusi foto yang tular di Twitter itu.

Hal itu menarik perhatian Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri yang membalas kicau tweet berkenaan.

“Ini gambar di Masjid Darul Hana, Kuching, Sarawak. Selipar & kasut dimasukkan dalam plastik & penerima vaksin bawa bersama ke dalam masjid.

“Selipar/kasut dalam plastik & dibawa bersama dalam masjid adalah suasana biasa di Masjidil Haram & Masjid al-Nabawi.

“Jika tidak ada ‘ain n4jis, maka tidak dikira bern4jis. Kaedah fiqh menyebut dengan maksud; Keyakinan tidak dihilangkan dengan syak (ker4guan),” jawabnya.

Perkara sama mendapat respon beberapa pengguna media sosial lain. Kata mereka situasi sama telah dipraktikkan selama ini.

“B4ngang., ! hahahaha., tak pernah g masjid ke seblum ni dik? Dah lama buat kot bawa masuk selipar dalam plastic ke dalam masjid., macam tak pernah kena PKP je ko kan.

“Literally every masjid buat mcm ni nak elak berkerumun rebut selipar. Nampak sgt tak pergi masjid,” tulis beberapa pengguna.

Balas aktivis kesihatan ment4l, Aiman Amri pula; “Macam mana tahu n4jis? Selipar k0tor itu betul, tetapi n4jis bukan semestinya.”Betul la tu sekarang zaman fitn4h, iaitu oleh orang yang tulis tweet ini dan yang edit gambar itu.

Beberapa pengguna lain turut berkongsi keadaan sama di negara luar.”Saya setuju ini suasana biasa sbb sepanjang sy menetap di Turki kalau masuk ke masjid memang macam ni.Mungkin segelintir masyarakat tak biasa dgn situasi begini akn pandang prkara sebegini sebagai fitn4h.

“Di Bangladesh, ada peti letak kasut di setiap saf di dalam masjid… Memang biasa diamalkan begitu.. kalau letak di luar, alamatnya balik berkaki ayam,” tulis pengguna di Twitter.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber: Gempak

About admin

Check Also

[VIDEO] Dikeepung Poolis Seebab Tak Pakai ‘Heelmet’, 2 Pemuda Nekad Terjun Sawah ‘Acah’ Jadi Pesawah

Gara2 takut dikejar oleh pihaak polis, dua orang pemuda dilaporkan berpura2 menjadi pesawah, lapor portal …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!