Kib4r bendera putih demi anak & isteri, lelaki bersyukur bantuan tiba mencurah-curah …bimbang dituduh sebagai scammer.

Kempen ‘kibar bendera putih’ yang disarankan kepada mereka yang memerlukan bantuan nampaknya berjaya memberikan sinar harapan buat sesetengah keluarga.

Sejak semalam, posting seorang pengguna Facebook yang menggunakan nama akaun Hambamu Seikhlas tular apabila memuat naik gambar kibaran bendera putih di hadapan rumahnya kerana sudah buntu untuk mencari pendapatan.

Tiada jalan lain
Namun begitu, menerusi Harian Metro, lelaki tersebut yang dikenali sebagai Zulkiflie Samsudin, 39, dari Taman Pulai Indah, Kangkar Pulai memaklumkan yang bantuan diterima sudah mencukupi.

Tindakannya sebelum ini dilakukan semata-mata untuk anak dan isteri yang sarat hamil kerana sudah buntuk memikirkan cara meneruskan kehidupan.

“Saya tidak tahu sama ada tindakan kibar bendera putih ini betul atau tidak, tapi saya lakukannya demi anak dan isteri kerana kami terputus bekalan makanan,”
“Saya sedih kerana tidak mampu menunaikan tanggungjawab sebagai ketua keluarga dengan sebaik mungkin kerana masalah kewangan dan keadaan saya bertambah buruk sejak awal tahun ini. Apatah lagi isteri sedang hamil enam bulan,” ujarnya.
Tak sangka ramai yang prihatin
Dia juga tidak sangka bahawa orang ramai sangat prihatin sehingga sanggup membayar tunggakan rumah sewa serta ansuran kereta yang telah beberapa bulan tidak dibayar.

“Saya kibarkan bendera petang semalam selepas melihat ada kempen di media sosial dan Alhamdullilah bantuan diterima mencurah-curah hingga mampu menampung keperluan keluarga selama beberapa bulan.
“Malah ada juga warganet yang sanggup melangsaikan sewa rumah yang tertunggak selama sebulan berjumlah RM800 selain bayaran ansuran kereta selama tiga bulan bernilai keseluruhan RM1,200,” katanya.
Barang keperluan sudah mencukupi
Dalam pada itu, salah seorang penderma turut telah memuat naik tangkapan skrin barangan yang telah diserahkan kepada Zulkiflie sekeluarga dan meminta orang ramai menghentikan penyerahan bantuan kerana sudah mencukupi.

Ucap terima kasih kepada yang sudi membantu
Selain itu, lelaki berkenaan juga mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang sanggup menghulurkan bantuan kepadanya serta isteri yang sedang sarat hamil 6 bulan dan dua orang anaknya.

Dia juga berharap orang ramai dapat menghentikan bantuan yang diberikan kerana sudah mencukupi serta memohon maaf andai tidak sempat ‘bertegur sapa’ dengan warganet kerana bimbang dituduh sebagai scammer.

Terdahulu, kempen yang diuar-uarkan di media sosial oleh rakyat Malaysia telah mendapat perhatian berikutan menyedari ramai yang dalam kesusahan ketika ini.

Inisiatif tersebut sebagai salah satu langkah untuk memastikan jiran tetangga berada dalam keadaan baik, lebih-lebih lagi ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) masih berlangsung.

Sumber: Harian Metro (Mary Victoria Dass), Kredit Foto Harian Metro, Facebook Hambamu Seikhlas,Ohmymedia

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
Jangan ketinggalan juga untuk mengikuti kisah-kisah menarik yang kami kongsikan di bawah.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

About admin

Check Also

Baru 5 Bulan Kahwin, Wanita Mengaamuk Dapat Tangkap Suaminya Berdua2an Dengan ‘Kekasih Gelap’ Dalam Rumah

Baru-baru ini tular satu videeo di Indonesia yang memaparkan seorang wanita yang menyerang suami dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!