Kaabah Pern4h Dibin4 Semul4, Ini Sejarah Kiblat Umat Islam di Arab Saudi

Kita baru menyambut Hari Raya Aidil Adha ataupun ada yang panggil Hari Raya Korban dan Hari Raya Haji. Ibadah Haji selalunya dilakukan ketika ini dimana umat Islam yang berkemampuan pergi ke Kota Suci Mekah untuk menunaikan Rukun Islam Kelima.

Tahukan korang sejarah serba sedikit mengenai kiblat orang Islam iaitu Kaabah? Untuk menambahkan ilmu pengetahuan korang, admin nak share pasal sejarah Kaabah yang dipetik dari @ErenaTakeuchi di akaun Twitter miliknya.

Sejarah Kaabah

Seperti semua yang sedia maklum, Kaabah terletak di Arab Saudi dan ianya merupakan kiblat untuk penganut agama Islam beribadah.

Berhala dan pusat perdagangan

Mekah pernah menjadi pusat perdangangan rempah ratus yang popular. Pada ketika itu juga banyak berhala disembah dikeliling Kaabah. Namun semua itu hilang selepas kedatangan Islam yang diutus melalui Nabi Muhammad SAW.


Keruntuhan dan pembinaan semula Kaabah

Kaabah telah beberapa kali runtuh akibat serangan orang luar dan juga akibat bencana seperti banjir. Dan setiap kali itu jugalah kiblat umat Islam ini dibina semula.Begitulah serba sedikit sejarah mengenai Kaabah. Semoga kita sama-sama mendapat ilmu pengetahuan dari pembacaan ini.

Sumber:lobakmerah

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
Jangan ketinggalan juga untuk mengikuti kisah-kisah menarik yang kami kongsikan di bawah.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

About admin

Check Also

Baca Ni! Hukum Menutup Kepala Semasa Buang Air Yang Ramai Tak Tahu, Ini Penjelasan Mufti Wilayah

“Nak masuk tandas tu tutup kepala, nanti syaitan lumur najis atas kepala” Pernah tak orang …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!