Rek4an Tekn0l0gi Berbentuk Seperti M4ta Tiga Itu Dicipta Untuk Memberi amaran ,,,,

Seorang pelajar Korea Selatan yang mengambil jurusan dalam bidang reka bentuk inovasi telah mencipta satu rekaan teknologi bagi membantu masalah individu yang terlalu obses dengan telefon bimbit sehinga tidak dapat melarikan mata mereka daripada skrin telefon.

Rekaan teknologi berbentuk seperti bebola mata itu dicipta untuk memberi amaran kepada penggunanya sekiranya terdapat halangan di hadapan ketika berjalan.

Paeng Min Wook,28, mencipta ‘The Third Eye’ yang dipasang di dahi itu menekankan teknologi tersebut direka untuk membantu manusia dan mengelakkan sebarang kemalangan berlaku ketika pengguna sedang sibuk menggunakan telefon bimbit.

‘Mata ketiga’ itu akan memberi tindak balas awal kepada individu yang memakainya. Contohnya, jika pengguna sedang hampir dengan penghalang di hadapan seperti tiang atau dinding dengan jarak satu atau dua meter, ‘mata ketiga’ akan berbunyi menandakan tanda amaran.

Berkongsi kepada Reuters, pelajar ini memaklumkan yang teknologi kelihatan seakan-akan mata ini diperbuat daripada bahan-bahan plastik lutsinar. Bukan itu saja, ia juga mempunyai pembesar suara kecil dan monitor di kawasan depan ‘mata ketiga’ tersebut untuk mengenal pasti halangan di hadapan.

Walau bagaimanapun menurut pelajar ini, ‘mata ketiga’ ini dicipta sebagai peringatan dan bukanlah jalan penyelesaian bagi sesiapa yang terlalu obses dengan telefon bimbit.

Dia berharap dengan adanya teknologi ini dapat menyedarkan kepada pengguna betapa bahayanya jika mereka mengabaikan keselamatan dengan hanya tertumpu pada skrin telefon ketika berjalan dan berpesan supaya tidak terlalu bergantung kepada ‘mata ketiga’.

Kredit : Reuters,ohmymedia

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
Jangan ketinggalan juga untuk mengikuti kisah-kisah menarik yang kami kongsikan di bawah.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

Sumber : Reuters

About admin

Check Also

[VIDEO] Tak Taahan Kena ‘Kacau’, Abang Lori Ni Nekad Terjah ‘Benda’ Yang Mengetuk Lorinya

Menjadi seorang pemaandu lori bukaannya mudah, banyak yang perlu dilalui terutama apabila bertugas di waktu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!