17 Premis Diar4hkan Tutup, 514 Individu Dicekup Ingkar Pematuhan SOP Ketat,,,

PUTRAJAYA: Sejumlah 17 premis diarah tutup oleh Pasukan Task Force Operasi Pematuhan semalam kerana ingkar prosedur operasi standard (SOP) meliputi kilang, premis perniagaan dan tapak pembinaan di seluruh negara.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, pasukan itu melaksanakan pemeriksaan ke atas 2,087 kilang selain 16,086 premis perni4gaan, 625 tap4k pembin4an dan 449 asrama pekerja.

“Keseluruhannya, mereka berjaya melakukan 78,975 pemeriksaan dan serbuan mengejut dengan jumlah kekuatan seramai 19,477 anggota pelbagai agensi,” kat4nya dalam kenyataan hari ini.

Dalam pada itu, Menteri Pertahanan itu berkata, tiada pendatang asing tanpa izin ditahan, namun tiga kenderaan darat disita melalui Operasi Benteng selain sebanyak 13 bot atau kapal dicurigai turut dikesan berdekatan perairan negara melalui 14 aktiviti penglihatan pasukan keselamatan.

Beliau juga mengesahkan, cuma dua daripada 14 pekerja asing disahkan positif Covid-19 di seluruh negara.

Ismail Sabri turut memberitahu, 514 individu dicekup semalam kerana ingkar SOP dengan 503 daripadanya dikompaun, manakala 11 lagi direman.
“Kesalahan tertinggi semalam ialah merentas kawasan dan makan/minum di premis sebanyak 126 kes, diikuti tiada jarak fizikal dengan 104 kes, gagal merekod butiran diri di premis (69), tidak patuh arahan kawalan pergerakan (58), membawa penumpang berlebihan (56) tidak memakai pelitup (55) dan lain-lain (46),” katanya. – UTUSAN ONLINE

About admin

Check Also

Baru 5 Bulan Kahwin, Wanita Mengaamuk Dapat Tangkap Suaminya Berdua2an Dengan ‘Kekasih Gelap’ Dalam Rumah

Baru-baru ini tular satu videeo di Indonesia yang memaparkan seorang wanita yang menyerang suami dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!