Gopal Sri Ram Ded4hkan Sur4t Perlantikan Pendakwa Raya Kes Rosmah Mansor…

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Gopal Sri Ram mend3dahkan kep4da Mahkamah Tinggi di sini, hari ini berhubung sepucuk surat baharu berhubung pelantikannya sebagai Timbalan Pendakwa Raya dal4m k3s Datin Seri Rosmah Mansor.

Beliau berbuat demikian terhadap bantahan awal pasvkan pembelaan Rosmah terhadap mengemukakan permohonan membantah pelantikannya di dalam mengendalikan kes rasuah dihadapi Rosmah berk3naan projek hibrid solar sekolah luar bandar di Sarawak.

Semasa prosiding hari ini, Sri Ram memberitahu mahkamah bah4wa surat pelantikan baharu bertarikh 21 Mei lalu telah ditandatangani oleh Peguam Negara, Tan Sri Idrus Harun.

Beliau menjelaskan bahawa surat itu yang berkuat ku4sa mulai 30 Ogos 2018 memberikannya kuasa untuk melakukan pendakwaan terhadap kes rasuah solar membabitkan Rosmah.

Pihak pembelaan sebelum ini m3ndakwa pelantikan Sri Ram sebagai Timbalan Pendakwa Raya bagi mengendalikan kes rasuah dihadapinya berkenaan projek hibrid solar sek0lah luar bandar di Sarawak adalah tidak sah dan terbatal.

Rosmah, 69, sebelum ini memfailk4n permohonan itu selepas Mahkamah Rayuan pada 8 April lepas membenarkan rayuannya bagi mendapatkan salinan surat pelantikan Sri Ram set3lah pendakwaan bersetuju menyerahkan salinan itu kepada pembelaan.

Beliau mengemukakan rayuan itu selepas Mahkamah Tinggi pada 19 Ogos tahun lepas menolak permohonannya bagi mendapatkan surat pelantikan Sri Ram.

Surat pelantikan itu tidak bertarikh pada atau sebelum 15 Nov 2018 iaitu hari Rosmah didakwa di mahkamah serta tidak ditandatangani oleh Tommy Thomas iaitu Peguam Negara ketika itu.

Sebaliknya, surat itu bertarikh 8 Julai tahun lepas dan ditandatangani oleh Tan Sri Idrus Harun iaitu Peguam Negara ketika ini.

Pada 18 Februari lepas, mahkamah memerintahkan Rosmah membela diri atas ketiga-tiga pertuduhan dan menetapkan sembilan hari iaitu 9,10,15,16,17,22, 23 Jun serta 12 dan 15 Julai bagi mendengar keterangan beliau dan saksi pembelaan yang lain. –

SUMBER:UTUSAN ONLINE

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
Jangan ketinggalan juga untuk mengikuti kisah-kisah menarik yang kami kongsikan di bawah.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

About admin

Check Also

[VIDEO] Tak Taahan Kena ‘Kacau’, Abang Lori Ni Nekad Terjah ‘Benda’ Yang Mengetuk Lorinya

Menjadi seorang pemaandu lori bukaannya mudah, banyak yang perlu dilalui terutama apabila bertugas di waktu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!