Persoalan Penutupan Kilang Di Bawah Kuasa Kerajaan Pusat Atau Negeri ?

Tidak dinafikan lagi, keberk3sanan meng3nai Perintah K4walan Pergerakan (PKP) 3.0 yang dilaksan4kan sejak 1 Jun lalu semak1n dipers0alkan d4lam kalangan r4kyat. Mana tidaknya, sud4h 1 Bulan lebih mereka ‘berkvrung’ di dalam rumah, n4mun kes Covid-19 tetap ‘mencanak’ seolah-olah tiada penghujungnya.

Jika dilihat berd4sarkan lap0ran Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), lebih 4,000 kes positif Covid-19 dicatatkan pada setiap hari sekali gus ib4rat mimpi ngeri b4gi rakyat yang mahu melihat negara mencapai 0bjektif di bawah Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Bagi mereka yang Teliti meng3nai isu semasa, pasti sedar bahawa d1 kawasan Lembah Klang terutama d1 Selangor dan Kuala Lumpur merekodkan kes baru C0vid-19 yang tinggi berbanding di negeri-negeri lain.

Operasi kilang membabitkan pelbagai sekt0r dikenal pasti menj4di antara penyumbang utama dalam peningkatan kes harian sehingga tercetus kluster di tempat kerja selepas dibenarkan beroperasi sepanjang temp0h PKP.

Berbekalkan surat kebenaran Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), sektor tersebut terus beroperasi yang boleh berlaku jangkitan dalam kalangan pekerja sekiranya tidak dipantau dengan mengikut prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan.

Berikutan itu, netizen mula mencari jawapan mengapa kilang masih ‘bebas’ beroperasi walaupun MITI telah didesak untuk menutup sekt0r berkenaan.

Rata-rata netizen di laman Twitter berdebat sesama sendiri mengenai kuasa bagi menutup kilang ini, adakah ia terletak di bawah bidang kuasa ker4jaan Selangor ataupun pusat (persekutuan)?

Terdapat segelintir individu mengecam Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari yang didakwa tidak bertindak sewajarnya dalam menangani permasalahan kluster kilang di negeri terbabit.

Malah menurut kenyataan Naib Presiden PKR Rafizi Ramli, tindakan boleh diambil di bawah akta Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dengan menarik lesen operasi kilang sekiranya gagal mematuhi SOP sehingga berlaku peningkatan kes Covid-19.

Tiada tindakan?

Ker4jaan Selangor buat apa?

Bawah kuasa ker4jaan negeri ke?

Ker4jaan negeri buat bod*h je?

Ada ke ker4jaan Selangor bising tutup kilang?

Bagaimanapun, ada juga individu mendakwa bahawa ker4jaan pusat yang menentukan kuasa penutupan sektor kilang dan tidak perlu menyalahkan ker4jaan negeri.

Ker4jaan negeri tak boleh ubah SOP

Bidang kuasa ker4jaan pusat untuk tutup kilang?

Dah tu mana tanggungjawab PBT?

Salahkan ker4jaan pusat!

Masih bidang kuasa Majlis Keselamatan Negara (MKN)…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

adi apa pendapat anda? Namun dalam sibuk mempersoalkan bidang kuasa berkenaan, kita semua ‘digemparkan’ dengan kes positif C0vid-19 hari ini sebanyak 11,079 iaitu kes harian tertinggi sejak pandemik melanda negara ini.

SUMBER : Ohmymedia/Impianviral

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
Jangan ketinggalan juga untuk mengikuti kisah-kisah menarik yang kami kongsikan di bawah.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

About admin

Check Also

Baru 5 Bulan Kahwin, Wanita Mengaamuk Dapat Tangkap Suaminya Berdua2an Dengan ‘Kekasih Gelap’ Dalam Rumah

Baru-baru ini tular satu videeo di Indonesia yang memaparkan seorang wanita yang menyerang suami dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!