‘Palestine Tempat Keramat, Niat Kerana Allah Bukan Nama’ -Dr Sheikh Muszaphar Kongsi Pengalaman Dua Kali Dapat Masuk Gaza

Di Instagram, angkasawan negara iaitu Dr Sheikh Muszaphar memberitahu kepada umum bahawa di pernah masuk ke Gaza sebanyak dua kali sebelum ini bagi menyempurnakan m1s1 kemanusiaan.

Sebagai salah seorang individu yang bertvah d4n pernah menjejakkan kaki di sana, Dr Sheikh Muszaphar berkongsi pengalamannya sebelum masuk ke Gaz4.

Ramai 0rang n4k masuk k3 Palestine

Ramai orang mempvnyai pelbagai alasan untuk nak masuk ke Palestine. Saya pernah pergi ke Gaza sebanyak dua kali selama sebulan ketika perang sedang berlaku. Say4 p3rgi atas dasar misi kemanusiaan dan memberi bantuan perubatan pada masa tersebut. Saya bekerja di Hospital Syifa dan saya menetap deng4n masyarakat di sana. Saya sentiasa mendengar luahan dan derita yang dialami oleh mereka. Saya sangat memahami mereka.

Menurut Dr Sheikh Muszaphar, beliav pernah berkh1dmat di sebvah hospit4l di Palestine semasa melakukan misi kemanusiaan. Selama sebulan di sana, beliau berjaya memahami dan mendengar luahan masyarakat di sana. Ujar beliau lagi, terlalu ramai orang memberi pelbagai alasan untuk masuk ke Palestine.

Jelas Dr Sheikh Muszaphar, masyarakat di sana dipercayai tidak mahu mana-mana individu datang ke sana. Mereka hanya mahukan bantuan sahaja seperti bantuan perubatan dan makanan. Perkara tersebut boleh dilakukan oleh badan bukan kerajaan tanpa mana-mana individu masuk ke sana. Tambah beliau, terlalu banyak lori dan bas yang masih menunggu di sempadan untuk masuk ke Palestine.

Tempat keramat

Palestine tempat keramat. Hanya Allah sahaja yang dapat membenarkan seseorang individu untuk masuk ke situ. Oleh itu buat sesuatu kerana Allah dan bukan kerana nama dan kemasyhuran. Buat dengan ikhlas dan tidak perlu hebohkan kepada umum. Buat secara senyap dan InsyaAllah Allah akan permudahkan segalanya. Cara terbaik yang kita semua boleh buat adalah memberi sumbangan menerusi NGO dan berdoa ketika solat. Sekadar berkongsi.

Di akhir posting, Dr Sheikh Muszaphar memberi nasihat kepada umum bahawa setiap perkara yang dilakukan perlu didahului dengan niat kerana Allah. Menurut beliau, Allah akan permudahkan segala urusan hambanya apabila seseorang itu mempunyai niat yang ikhlas dan tidak melakukannya kerana nama mahupun pujian.

Sumber: Dr Sheikh Muszaphar/ohbulan

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
Jangan ketinggalan juga untuk mengikuti kisah-kisah menarik yang kami kongsikan di bawah.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

About admin

Check Also

[VIDEO] Tak Taahan Kena ‘Kacau’, Abang Lori Ni Nekad Terjah ‘Benda’ Yang Mengetuk Lorinya

Menjadi seorang pemaandu lori bukaannya mudah, banyak yang perlu dilalui terutama apabila bertugas di waktu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!