[Vide0] Dlkatakan Kol4m Paling Dalam Dl Dvnia, Rup4nya Ada ‘Bandar Tenggelam’ Di Bawah, Ke4daannya Di Luar Jangkaan

Sebu-ah kolam renang dipercay4i paling dalam di dunia kini dibuka Deep Dive Dubai untuk para pelancong yang sukakan cabaran.

Dengan kedal-aman 196 kaki 10 inci (kira-kira 60.02 meter), k0lam ini dis4hkan Rek0d Dvnia Guinness sebagai kolam paling dalam di dunia untuk aktiviti selaman, tulis Fox32 Chicago.

Tambah portal itu, pengunjung boleh menerokai b4ndar bawah air termasuk apartment t1nggal yang mempunyai bilik tidur, tandas serta ruang tamu.

Malah, kolam itu juga dilengkapi 56 kamera di setiap sudut untvk penggamb4ran vnik p4ra pelancong. Ia turut memiliki sistem bunyi dan pencahayaan untuk membangkitkan mood pelawat sambil menyelam di dalam air.

Kolam itu dipercayai mempunyai kapasiti 3.7 juta gelen air, bersamaan enam kolam renang saiz Olimpik, tulis Fox32 News.
“Air kolam itu ditapis dan bergerak setiap enam jam menerusi batu gunung berapi bersilikon teknologi penapisan NASA dan radiasi UV dalam salah satu daripada sistem penapisan paling besar dan paling pantas di kawasan itu,” tulis Deep Dive Dubai.

Selain itu, suhu air kolam berkenaan juga ditetapkan pada 86 darjah, membolehkan para penyelam beraktiviti tanpa perlu memakai pakaian yang tebal untuk meneroka ‘bandar tenggelam’ itu.

Para pelawat turut berpeluang mengikuti kursus selaman yang dikendalikan oleh penyelam profesional bertaraf antarabangsa.

Pelancong juga boleh mengunjungi restoran, kedai hadiah dan menikmati pemandangan dari ‘syurga bawah air’ tersebut. Bukan itu sahaja, mereka juga boleh bermain catur, snooker serta permainan lain di dalam kolam tersebut.

Setakat ini, fasiliti itu hanya menerima kunjungan melalui jemputan, namun Deep Dive Dubai dilaporkan telah merancang untuk membuka lokasi itu kepada orang ramai pada akhir Julai ini.

Antara individu terkenal yang telah mengunjungi kolam tersebut adalah Will Smith dan putera mahkota Dubai, Sheikh Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

Menjengah ke ruangan komen Instagram miliknya, rata-rata pengikut meluahkan kekaguman dengan keindahan pemandangan dari dalam kolam itu.

Melampaui jangkaan

 

Tak sabar nak menyelam di sini

Sumber: Fox32 Chicago, Faz3, Deep Dive Dubai/siakapkeli

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
Jangan ketinggalan juga untuk mengikuti kisah-kisah menarik yang kami kongsikan di bawah.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

About admin

Check Also

Pemandu Van L4nggar Budak Sekolah Kini Dit4han P0lis

Vir4l di media sosial rakaman video 𝚔𝚊𝚖𝚎𝚛𝚊 𝚕𝚒𝚝𝚊𝚛 𝚝𝚎𝚛𝚝𝚞𝚝𝚞𝚙 (𝙲𝙲𝚃𝚅) memaparkan seorang kanak-kanak perempuan dil4nggar …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!