Langgar SOP solat sunat Aidiladha: Tidak teragak-agak usir warga asing terlibat – Hamzah Zainudin

PETALING JAYA: Jab4tan Imigresen diar4hkan tidak teragak-agak meng4mbil tindakan pengusiran di bawah Akta Imigresen 1958/63 jika ada penglibatan warga asing ekoran kejadian pelanggaran prosedur operasi standard (SOP) Solat Hari Raya Aidiladha di Juru, Pulau Pinang hari ini.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata, pihaknya just3ru itu memberi jaminan bahawa tindakan tegas dan tanpa kompromi bakal diambil terhadap mana2a individu didapati terlibat terha dap perbuatan berkenaan.

“Polis Diraja Malaysia (PDRM) melalui Ibu pejabat Polis Kontinjen (IPK) Pulau Pinang dan Ibu pejabat Polis Daerah (IPD) Seberang Perai Tengah telah pun memulakan siasat an lanjut secara terperinci.

“Selain itu, Ketua P0lis Pulau Pinang juga diminta untuk memberikan lap0ran serta penjelasan terperinci dengan segera berhubung penugasan anggota PDRM yang dipertanggungjawabkan untuk memantau pematuhan SOP di lapangan terutamanya semasa perayaan Hari Raya Aidiladha tahun ini,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Pada pagi ini, kira2 lebih 200 warga asing didakwa ingkar SOP dengan menunaikan solat sunat Aidiladha di luar perkarangan Surau Taman Pelangi, Juru.

Ketua P0lis Pulau Pinang, Datuk Mohd. Shuhaily Mohd Zain berkata, siasatan awal mendapati warga asing berkenaan berbuat demikian selepas mereka tidak dibenarkan solat di dalam surau memandangkan jumlah jemaah dihadkan hanya 100 orang.

Terdahulu, tular vide0 berdurasi 22 saat memaparkan ratusan warga asing yang menunaikan solat sunat Aidiladha di jalan raya di luar pekarangan surau berkenaan yang dirakamkan orang awam yang melalui kawasan terbabit.

Dalam video berkenaan mendapati, kesemua warga asing terbabit solat dalam keadaan penjarakan fizikal namun ia tidak sepatutnya berlaku memandangkan negara kini sedang melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0.

Pada masa sama, Hamzah berkata pihkanya menyeru orang awam untuk tidak mengeluarkan sebarang kenyataan yang menyentuh sensitiviti agama dan perkauman serta boleh mendatangkan ketidakteraman awam. –

SUMBER:UTUSAN

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
Jangan ketinggalan juga untuk mengikuti kisah-kisah menarik yang kami kongsikan di bawah.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

About admin

Check Also

[VIDEO] Dikeepung Poolis Seebab Tak Pakai ‘Heelmet’, 2 Pemuda Nekad Terjun Sawah ‘Acah’ Jadi Pesawah

Gara2 takut dikejar oleh pihaak polis, dua orang pemuda dilaporkan berpura2 menjadi pesawah, lapor portal …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!