49 Jem4ah S0lat Sunat Aidiladha Di Luar Surau Direman,,,BUTTERWORTH Semalam,,

BUTTERWORTH: Seramai 49 warga Bangladesh dan seorang wa rga tempatan ditahan reman masing-masing selama empat dan tiga hari bagi siasatan lanjut berhubvng pelanggaran prosedur operasi stan dard (SOP) semasa solat sunat Aidiladha di pekarangan Surau Taman Pelangi, Juru, di sini semalam.

Perintah rem4n ke atas warga asing berusia 20 hingga 43 tahun itu bermula hari ini sehingga Sabtu ini manakala suspek warga tempatan berusia 64 tahun direman sehingga Jumaat.

Perintah rem4n itu dikeluarkan Penolong Pendaftar Mahkamah Majistret Bukit Mertajam, Hasliza Razak.

Terdahulu, kesemua suspek dibawa dengan menaiki tiga buah trak polis tiba di pekarangan mahkamah berkenaan kira-kira pukul 10.10 pagi.

Semalam tvlar dalam media sosial rakaman video orang awam yang memaparkan ratusan individu yang didakwa warga asing sedang menunaikan solat sunat Aidiladha di kawasan lapang berdekatan pangsapuri di Taman Pelangi, Juru di sini kira-kira pukul 8.30 pagi.

Mereka bertindak demikian selepas surau di taman berkenaan sudah mencapai kapasiti jemaah dibenarkan untuk solat Aidiladha iaitu seramai 100 orang seperti ditetapkan menerusi SOP Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0.

Ek0ran kejadian itu, p0lis kemudiannya mengesan kira2 2oo individu terlibat yang majoritinya w4rga asing dengan sebahagiannya ditahan semalam.

Ek0ran kejadian itu juga, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin memberi jaminan tindakan t3gas dan tanpa kompromi bakal diambil terhadap mana-mana individu didapati terlibat dalam kejadian berkenaan. –

SUMBER:UTUSAN ONLINE

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
Jangan ketinggalan juga untuk mengikuti kisah-kisah menarik yang kami kongsikan di bawah.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

About admin

Check Also

[VIDEO] Tak Taahan Kena ‘Kacau’, Abang Lori Ni Nekad Terjah ‘Benda’ Yang Mengetuk Lorinya

Menjadi seorang pemaandu lori bukaannya mudah, banyak yang perlu dilalui terutama apabila bertugas di waktu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!