Belajar Sampai Takat Darjah 6, Kini Jadi Jutawan Dengan Mengembala Lembu Di Usia Muda

Masa ni nak dapat pekerjaan bukan lah senang. Walaupun anda ada sijil lepasan Diploma, Degree mahupun Master ia belum tentu  menjaminkan  anda untuk dapat kerjaya yg bagus. Macam pemuda yg bernama Saipol Azmir Zainuddin ni dia menghabiskan pembelajaran sehingga darjah enam sahaja.

Kerana berkat usaha gigih dan rezeki Allah, pengembala mvda ini peroleh pendapatan lebih dari  RM1 juta hasil jualan lembu pada tahun lalu. Woww power lah dengan dia ni. Tapi bagaimana perjalanan Saipol sebagai pengembala lembu ni? Jom baca kisahnya di bawah.

Dapat gaji pertama, beli lembu.. What??!
Macam kami beritahu , Saipol telah mendapat pendapatan lebih RM1 juta hasil jualan lembu pada tahun lalu. Walaupun menghabiskan pembelajaran pada darjah enam tetapi itu yang dibuktikan Saipol dengan hasil kerja keras dan usaha memulakan ternakannya dengan hanya seekor lembu.

Walaubagaimanapun berhenti sekolah lebih awal daripada rakan lain, ia tidak mematahkan semangat saya untuk berjaya kerana itu impian sejak kecil.

Saya tak sekolah pun bukan saja-saja tapi kerana mahu bekerja sebagai buruh binaan membuat rumah.

Tambah Saipol, dia beli seekor anak lembu berharga RM450 dengan gaji pertamanya sebanyak RM750 sebulan, untuk tujuan menternak dan dibiakkan.

Sejak dari itu, setiap kali dapat gaji bulanan saya akan beli seekor anak lembu. Hasilnya, pada usia 18 tahun saya berjaya memiliki 300 ekor lembu.

Sepanjang tempoh itu, saya dengan bantuan ayah (Zainuddin Mat Yatim, 69,) menternak dan menjual lembu kepada penduduk kampung.

Duit yang saya dapat hasil jualan lembu saya simpan kerana impian saya adalah untuk memiliki ladang ternakan sendiri.

Miliki rumah & kenderaan sendiri sebelum kahwin
Ketika berusia 19 tahun dia mula menjual lembu secara serius dan untuk pengetahuan anda, dia sudah memiliki kenderaan dan rumah sendiri sebelum berkahwin.

Kini, Penerima Anugerah Peladang Jaya Peringkat Kebangsaan sempena Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan (HPPNK) 2015 itu mempunyai 700 ekor lembu, 150 ekor kambing serta 30 ekor kerbau. Saipol juga sudah mendirikan rumah tangga dan dikurniakan 5 cahaya mata.

Saya kemudian buat pinjaman dengan Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) sebanyak RM100,000 melalui Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Kuala Langat bagi mengembangkan ternakan lembu.

LPP dan PPK Kuala Langat juga banyak membantu saya dari segi pasaran dan promosi ke seluruh negara. Selain itu, jualan juga dilakukan melalui media sosial seperti WhatsApps dan Facebook.

Kumpul duit, beli tanah
Selepas beberapa tahun mengumpul duit hasil jualan lembu, Saipol mengambil keputusan untuk beli tanah lebih 0.8 hektar untuk menempatkan ternakannya.

Kebanyakan lembu di sini baka tempatan, bukan diimport dari luar negara. Sambutan sangat menggalakkan terutama apabila tiba musim korban.

Saya akan pastikan ternakan sihat dan tidak berpenyakit sebelum dijual kerana tidak mahu pelanggan menghadapi sebarang masalah. Lembu di sini juga ditandakan supaya pembeli tidak rasa tertipu ketika ia dihantar ke destinasi mereka kelak.

Biasanya lembu yang mengalami masalah kesihatan akan saya kuarantin bagi mengelak ia berjangkit kepada lembu-lembu lain.

Semakin berjaya
Saipol yang mempunyai ladang di Kampung Endah, Banting, Selangor kini ada enam pekerja berjaya dan sedang membina sebuah kandang fidlot yang mampu memuatkan sehingga 500 ekor lembu.

Kos infrastruktur kompleks kandang dan ladang rumput napier saya berjumlah RM500,000 dan sudah beroperasi sepenuhnya.

Ini memberi petanda positif kepada saya untuk terus bergerak maju pada masa depan.

Saya juga menawarkan kursus ternakan kepada mereka yang berminat. Golongan muda boleh mengambil kesempatan ini untuk memulakan projek ternakan masing-masing.

Sumber: Harian Metro / Berita Harian / Trendingkini

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
Jangan ketinggalan juga untuk mengikuti kisah-kisah menarik yang kami kongsikan di bawah.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

About admin

Check Also

[VIDEO] Leebih 4 Juta Toontonan, Deetik Aligator S4mbar & ‘Kvnyah’ Dr0n Sampai Berasap Mvlut

Detik seekor alig4tor meny4mbaar sebuaah dron dari dalam air dipercayai di Florida Everglades telah menarik …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!