“Dah Setahun Tid4k Keluar Rumah” – Terima Ugutan Bunuh, Aktivis Rohingya Luah Rasa Tak Selamat Tinggal Di Malaysia Lagi….

Pelrian dan akt1vis Roh1ngya, Zafar Ahmad Abdul Ghani, yg tinggalk4n My4nmar kerana penganiayaan dan penghapusan etnik di sana telah pun meng4nggap Malaysia seperti rumahnya sendiri selepas hampir tiga puluh tahun menetap di sini.

Namun, ibarat keluar mulut harimau, masuk mulut buaya, Zafar dah tak t1nggalkan rumahnya yang terletak di pinggir bandar Kuala Lumpur hampir setahun selepas dakwaan palsu mengenai dia ingin menuntut kerakyatan Malaysia tVlar di media sosial.

Ekoran ini, dia sering menerima pelbagai ugutan dan kata-kata kesat s3rta ugutan bunuh ke atas dirinya dan keluarga.

Saya masih takut. Selama setahun saya tak jejak kaki ke luar. Saya tak tengok dunia luar.”

Walaupun laporan polis telah dibuat mengenai tuduhan palsu yang dilemparkan ke atasnya serta serangan dalam talian, tapi sehingga kini tiada berita mengenai perkara tersebut. Lelaki ini juga menafikan yang dia pernah meminta untuk menjadi rakyat Malaysia atau mempunyai hak seperti rakyat Malaysia, lapor Malay Mail.

Semua ini bermula bila orang ramai mula mengatakan Rohingya semakin ramai menetap di Malaysia dan menyebabkan penyebaran virus Covid-19.

Sehingga kini, Zafar masih menerima panggilan dan mesej berbaur ugutan dan kebencian melalui telefon dan media sosial malah gambar keluarganya juga turut ditularkan.

Isteri Zafar yang merupakan orang Malaysia, Maslina Abu Hassan berkata, serangan ini telah memberikan impak yang besar ke atas keluarganya. Anak-anak mereka juga dah lama tak ke sekolah kerana bimbang dengan keselamatan mereka.

Zafar juga telah didiagnos mengalami tekanan dan perlu mengambil ubat bagi menangani keadaan mentalnya itu.

Tak cukup dengan itu, Zafar yang berdaftar dengan Pesuruhjaya Tinggi PBB untuk Pelarian (UNHCR) turut memohon untuk berpindah ke negara lain tapi permohonannya telah ditolak selepas agensi tersebut mengatakan yang dia tak memenuhi kriteria penempatan semula.

Zafar berharap UNHCR dapat mempertimbangkan semula permintaannya itu kerana dia dah rasa tak selamat untuk tinggal di Malaysia.

Saya tak boleh tenangkan badan saya, otak saya, hati saya. Saya menangis bertanya kenapa orang buat saya macam ni.”

SUMBER:Lobakmerah

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
Jangan ketinggalan juga untuk mengikuti kisah-kisah menarik yang kami kongsikan di bawah.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

About admin

Check Also

[VIDEO] Aksii Kuucing Seakaan Diuusap ‘Sesuatu’ Buat Ramai Tertanya2

Satu video yang mem4parkan seekoor kucing berwaarna oren di atas bumbung yang berkelakuan pelik telah …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!