ᴜɴɪᴠᴇʀꜱɪᴛɪ ᴀʟ-ᴀᴢʜᴀʀ ʜᴀʀᴀᴍᴋᴀɴ ᴘᴇʀᴍᴀɪɴᴀɴ ᴠɪᴅᴇᴏ ɪɴɪ, ᴅᴀᴋᴡᴀ ᴀᴊᴀᴋ ᴏʀᴀɴɢ ‘ʜᴀɴᴄᴜʀᴋᴀɴ’ ᴋᴀᴀʙᴀʜ

Universiti Al-Azhar di Kairo t3lah mengeluarkan peringatan tentang permainan video bernama Fortnite yang mengajak para pem4in menghancurkan kiblat umat Islam iaitu Kaabah bagi membolehkan mereka maju ke peringkat ber1kutnya.

Peringatan itu dik3luarkan melalui Pusat Universiti Antarabangsa untuk Fatwa Elektronik, hukum berdasarkan keputvsan ol3h para ahli hukum Islam.

Memetik laporan berita t3mpatan, dalam kenyataan yang dikeluarkan di Facebook, lembaga fatwa mengingatkan kep4da para pemain permainan video itu untuk berjaga-jaga. Permainan video itu dikatakan telah meng4lih tugas asas seorang manusia untuk mencari ilmu atau pekerjaan yang berguna.

Tambah mereka lagi, permainan vide0 tersebut digunakan untuk menghasut kepada kebencian dan mampu menyakiti orang yang memainkan permainan tersebut serta merugikan diri mereka sendiri.

Untuk isu yang berkaitan permainan Fortnite akan menghancurkan Kaabah, pusat fatwa berkata bahawa perma1nan tersebut mend0rong anak muda untuk mengh4ncurkan Kaabah kiblat suci umat Islam bagi memenangi sejumlah senjata dan maju ke peringkat seterusnya.

Permainan 1ni jelas menghancurkan keyakinan anak muda dan harga diri mereka. Selain itu, ia meremehkan t3mpat yang dianggap suci oleh seluruh umat Islam, kata pihak universiti.

Disebabkan itu, pusat fatwa mengulangi pelarangan atau ‘pengharaman’ semua permainan elektronik yang memerlukan kekerasan atau idea-idea palsu yang membawa kepada masalah atau menunjukkan penghinaan terhadap agama.

SUMBER:thevocket

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
Sebagai pemilik laman web ini.kami berhak untuk mengolah atau memadam mana-mana komen yg meninggalkan kesan buruk,komen yang berunsur spam,berunsur lucah,komen yang menganggu sensitiviti perkauman dan berunsur politik yang mengundang kemarahan hati pembaca.
Jangan ketinggalan juga untuk mengikuti kisah-kisah menarik yang kami kongsikan di bawah.

About admin

Check Also

[VIDEO] Aksii Kuucing Seakaan Diuusap ‘Sesuatu’ Buat Ramai Tertanya2

Satu video yang mem4parkan seekoor kucing berwaarna oren di atas bumbung yang berkelakuan pelik telah …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!