Lelaki Men3mu1 Beribu Duit Syiling Purba, Dianggap Penemuan Duit Syiling Paling Bernilai Di..

Seorang lelaki langsvng tidak menyangka aktiviti kegemarannya bakal menjadikannya jutawa suatu hari. Di United Kingdom, m3mburu harta karun merupakan satu aktiviti lama yang masih diamalkan sehingga kini. Terbarv, sebuah tapak yang menyimpan pelbagai sejarah lampau telah ditemui oleh seorang lelaki biasa d4n membuatkan kawasan berkenaan menjadi ‘lombong emas’ secara tiba-tiba.

Paul Coleman merup4kan seorang pemburu harta karun amatur yang berusia 59 tahun. Pada masa yang sama, bapa kepada dva orang anak ini tidak bekerja dan mengalami masalah kewangan.

Justeru, dia mengamb1l keputusan untuk melibatkan diri di dalam aktiviti pemburuan harta karun ini beberapa hari sebelvm Hari Natal menjelma.

Oleh demikian, Paul d4n rakannya telah membahagikan kos perbelanjaan untuk perjalanan menuju ke kawasan yang bakal dit3rokai mereka. Mereka kemudian tiba di sebuah ladang yang terletak di Lenborough, Buckingh4mshire dan terus memulakan aktiviti menjejaki harta karun.

Walaupun aktiviti ini m3rupakan hobi mereka, tiada seorang pun berjaya menemukan hasil yang positif. Mereka telah menggunak4n alat pengesan logam dan menggali kawasan-kawasan yang berpotensi untuk menyimpan khazan4h berharga namun kecewa apabila tidak menemui apa-apa.

Kegagalan mereka dalam m3nemui wang syiling emas di seluruh ladang tersebut membuatkan Paul patah hati dan berpendapat 4ktiviti ini hanya membuang masanya.

Namun begitu, pada saat Paul mahu angkat kaki dan pulang sahaja ke rumahnya, dia mendengar satu isyarat yang menunjukkan t3rdapat bahan logam pada alat pengesannya.

Teruja dengan itu, Paul mul4 menggali walaupun di dalam hatinya, barangan tersebut mungkin tidak mempunyai sebarang nilai y4ng tinggi.

Setelah menggali, Paul seolah-0lah tidak menyangka bahawa dia telah menemui beberapa keping syiling daripada zaman Saxon (sejarah 4sal usul England dan orang Inggeris).

Berita tersebut tersebar dengan s3gera dalam kalangan mereka yang kemudiannya memutuskan untuk meneruskan penggalian. Akh1rnya, mereka berjaya menemui ribuan keping wang syiling yang sama bernilai lebih daripada RM5 jvta!

Ianya merupakan satu penemvan yang sangat luar biasa! Malah, penemuan harta karun ini dikatakan sebagai penemuan syiling purb4 yang paling bernilai pernah ditemui di seluruh Britain!

Syiling-syiling tersebut telah t3rsimpan di dalam sebuah keranda dan masih berada dalam keadaan yang sempurna. Setelah dikira, terd4pat lebih 5,000 keping duit syiling dipercayai berasal daripada zaman pemerintahan Elthelred the Unr3ady dan juga Cnut (978 hingga 1035 Masihi).

Pada masa ini, hanya separuh d4ripada jumlah syiling berkenaan telah dibersihkan tetapi secara keseluruhannya, kesemua syil1ng ini berada dalam keadaan yang baik. Kejayaan ini benar-benar mengubah hidup Paul dan jug4 rakan-rakan pemburunya.

Secara kesimpulannya, penemvan berharga ini jelas menunjukkan kepentingan pemburuan harta karun sebagai sumber kepada pemb0ngkaran warisan bersejarah di United Kingdom.

Sementara misi profesional l3bih menumpukan kepada tapak-tapak tertentu, individu seperti Paul dan rakan-rakannya menjadikan h0bi ini sebagai satu punca pendapatan yang mampu mengubah hidup merek4.

Paul trut berjanji akan membahagikan keuntungan daripada harta karun tersebut kepada pemilik ladang d4n juga beberapa rakan lain yang turut bersama dengannya dalam ekspedisi berkenaan. Selain itu dia jvga bercadang hadiahkan rumah untuk isterinya.

SUMBER:arenagempak

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
Jangan ketinggalan juga untuk mengikuti kisah-kisah menarik yang kami kongsikan di bawah.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

About admin

Check Also

Dahla Keras & Takda Khasiat, Rupanya Penting Ayam Kena Makan Batu & Ini Alasannya

Pernah tak anda tertanya-tanya kenapa ayam makan batu? Bagi penternak atau pembela ayam yang baharu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!