Warga As1ng Diluar Lemb4h Klang ‘Banjiri’ PPV Bukit Jalil Pula…

Kuala Lumpur: Keb4njiran warga asing dari luar Lembah Klang seperti Johor, Perak dan Negeri Sembilan ke Pusat Pemberian V4ksin (PPV) Stadium Nasional Bukit Jalil serta Axiata Arena Bukit Jalil mengundang persoalan bagaim4na mereka boleh melakukan rentas negeri?

Malah, PPV yang s3jak akhir-akhir ini ‘dipenuhi’ ramai warga asing itu menimbulkan perasaan tidak selesa dalam kal4ngan warga tempatan yang juga hadir ke pusat berkenaan untuk tujuan vaksinasi.

Tinjauan Harian Metro mendapati, kebanyakan warga asing itu terdiri daripada warga Bangladesh tiba d3ngan bas dipercayai datang dari Muar, Johor, Perak dan Negeri Sembilan untuk mengambil suntikan v4ksin menyebabkan kesesakan luar biasa di PPV itu.

M3reka tiba dengan enam bas persiaran dari Muar jam 12 tengah hari sebelum diarahkan pulang oleh polis.

Se0rang warga asing mendakwa mereka diarahkan majikannya untuk ke Kuala Lumpur bagi mendapatkan svntikan vaksin.

“S4ya hanya mengikut arahan majikan dan tidak tahu dibawa ke Kuala Lumpur,” katanya yang berusia 30-an.

Timbvl persoalan bagaimana warga asing yang datang luar dari Lembah Klang boleh menerima suntikan vaks1n, sedangkan hanya 31.1 peratus populasi penduduk Lembah Klang lengkap dua dos vaksin.

Untuk rekod, laporan Jawatankuasa Jaminan Akses Bekalan Vaksin COvid-19 (JKJAV), 85.5 peratus populasi dewasa di Kuala Lumpur dan Selangor sudah menerima dos pertama manakala 31.1 peratus lengkap dua dos.

Sumber pasukan keselamatan memberitahu Harian Metro, sudah beberapa hari dua PPV itu dibanjiri warga asing luar dari Lembah Klang yang datang menaiki bas persiaran.

“Sebaik soal siasat dilakukan, mereka mengaku datang dari Johor, Perak dan Negeri Sembilan untuk mengambil suntikan vaksin.

“Sepatutnya keadaan ini tidak berlaku, keutamaan harus diberikan kepada penduduk di Lembah Klang,” katanya.

Katanya, pihaknya hanya boleh mengarahkan mereka pulang dan pastinya keadaan sama turut berlaku di PPV lain sekitar Lembah Klang.

Sebelum ini juga, tular video berdurasi 26 saat memaparkan keadaan sesak orang ramai terutama warga asing beratur di pekarangan PPV Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC).

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Cheras, Asisten Komisioner Muhammad Idzam Jaafar mengesahkan kehadiran warga asing datang dari luar Kuala Lumpur untuk menerima suntikan vaksin.

“Warga asing ini bukan rakyat tempatan dan tiada MySejahtera, kita arahkan mereka pulang. Keutamaan untuk penduduk Lembah Klang dan warganegara Malaysia dulu,” katanya kepada Harian Metro.

Ditanya bagaimana mereka boleh merentas negeri untuk suntikan vaksin, Muhammad Idzam berkata, berkemungkinan mereka menggunakan surat Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti) untuk lepas sekatan jalan raya.

Dalam pada itu, Pasukan Petugas Khas Imunisasi Covid-19 (CITF) turut bekerjasama dengan pihak polis untuk menyekat perjalanan sebarang kenderaan seperti bas dari luar Lembah Klang yang membawa sama ada pekerja asing atau rakyat Malaysia secara beramai-ramai untuk mendapatkan suntikan vaksin di Lembah Klang.

CITF dalam kenyataan memaklumkan, pihaknya juga mempertimbangkan keperluan mengkhususkan beberapa PPV untuk warga asing mengikut bahasa supaya proses vaksinasi dapat dilakukan dengan lancar.

SUMBER:hmetro

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
Jangan ketinggalan juga untuk mengikuti kisah-kisah menarik yang kami kongsikan di bawah.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

About admin

Check Also

[VIDEO] Dikeepung Poolis Seebab Tak Pakai ‘Heelmet’, 2 Pemuda Nekad Terjun Sawah ‘Acah’ Jadi Pesawah

Gara2 takut dikejar oleh pihaak polis, dua orang pemuda dilaporkan berpura2 menjadi pesawah, lapor portal …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!