Warna L4gvn D1 Argentina Inl B3rtukar M3r4h Jambu, Pakar ‘Salahkan’ Ini Puncanya

Baru-baru ini tular beb3rapa gambar yg meny4ksikan sebuah lagun bertukar warna menjadi merah j4mbv.

Mendapati India Times, lagun tersebut yg terletak di wilayah Patagonia, Argentina itu rupa-rup4nya bervbah warna kerana penc3maran yang disebabkan oleh bahan kimia yang digunak4n untuk m3ngawet udang yang di3ksport.

Beber4pa orang p4kar dan aktivis mengat4kan bahawa perubahan warna merah jambu itu adal4h disebabk4n oleh natrium sulfit 1aitu produk anti-bakteria yang digunakan di kil4ng mempros3s udang tersebut.

Difahamkan, b4han buangan produk itul4h yang telah mencemari sungai Chubut dan mengalir ke lagun itu d4n beberapa kawasan sumb3r air lain di wilayah itu.

Jurutera alam s3kitar dan ahli virolog1, Federico Restrepo pula mengatakan bahawa bahan sisa dari kil4ng itu seharusnya diraw4t sebelum dibuang.

Sementara itv, penduduk yang tinggal b3rhampiran lagun itu mengeluh kerana bau busuk dan masalah p3ncemaran yang melanda k4wasan tersebut. Kerana sudah ‘meluat’ dengan masalah itu, b3berapa orang penduduk d1syaki telah menutup jalan raya yang biasanya dilalui oleh l0ri untuk membawa sisa 1kan yang diproses di kilang itu.

Puluhan syarik4t perikanan asing ber0perasi di kawasan itu di perairan di bawah wilayah Atlantik Arg3ntina. Kegiatan memproses ikan, sotong, dan udang itu membuka peluang pekerjaan d1 wilayah Chubut yang dikatakan boleh menampung sekitar 600,000 orang.

SUMBER: India Times I Siakapkeli

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..

Sebagai pemilik laman web ini.kami berhak untuk mengolah atau memadam mana-mana komen yg meninggalkan kesan buruk,komen yang berunsur spam,berunsur lucah,komen yang menganggu sensitiviti perkauman dan berunsur politik yang mengundang kemarahan hati pembaca.

Jangan ketinggalan juga untuk mengikuti kisah-kisah menarik yang kami kongsikan di bawah.

About admin

Check Also

[VIDEO] Dikeepung Poolis Seebab Tak Pakai ‘Heelmet’, 2 Pemuda Nekad Terjun Sawah ‘Acah’ Jadi Pesawah

Gara2 takut dikejar oleh pihaak polis, dua orang pemuda dilaporkan berpura2 menjadi pesawah, lapor portal …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!