Varian Lambda C0VlD-19. 55 Kali lebih Ganas Dan Merbahaya…

Kuala Lumpur: Virus Covid-19 b0leh terus bermutasi dan mampu menjadi lebih ganas untuk menjangkiti ramai indiv1du.

Kemunculan pelbagai varian k3tika in1 membuktikan sifat musuh halimunan itu yang bermutasi dan paling membimbangk4n boleh menyebabkan tahap kebolehjangkitan tinggi atau penyakit lebih tervk.

Pakar kesihatan awam Universiti K3bangsaan Malaysia (UKM) Prof Dr Sharifa Ezat Wan Puteh berkata, seluruh dunia b3rdepan ancaman penularan varian membimbangkan (VOC) dan varian yg perlu mendapat perhatian (VOI) itu.

“Sekarang ini varian Delta dikatak4n penularan terbesar menjangkiti penduduk dunia selain beberapa varian lain sepert1 Alpha, Beta, Kappa dan Lambda.

“Begitu juga di Malaysia, varian b4haru mungkin ada, tetapi kita tidak tahu berapa peratus. Ini kerana daripada 9,000 kes harian dilaporkan, sebenarnya terdapat tiga hingga empat kali ganda lagi or4ng dijangkiti di luar,” katanya kepada Harian Metro, semalam.

Pada 1 Jun lalu, Pertubuhan K3sihatan Sedunia (WHO) mengumumkan amalan pengenalan varian Covid-19 m3ngikut negara mula ditemui, dihentikan dan digantikan dengan huruf Greek bagi meng3lakkan mana-mana negara dikaitkan dengan stigma pandemik.

Selain itu, WHO turut memberi 4maran bahawa Covid-19 kini berada pada ‘fasa sangat berbahaya’ akibat ancaman vari4n Delta yang lebih mudah berjangkit dan sudah dikesan di 98 negar4.

Antara varian yang m3mbimbangkan itu adalah jenis Alpha yang dikesan dari United Kingdom, Beta (Afrika Selatan), Gamma (Brazil), Delta (India), Epsilon (Amerika Syarikat), Eta (Nigeria), Iota (Amerika Syarikat), Kappa (India), Lambda (Peru), Theta (Filipina) dan Zeta (Brazil).

Pusat Kesiapsiagaan d4n Tindak Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC) turut merekodkan 217 kes daripada vari4n Alpha, Beta, Delta dalam kategori VOC selain Kappa, Theta serta Eta dalam kateg0ri VOI.

Berdasarkan info grafik setakat 30 Jun lalu, varian Beta merekodkan kes tertinggi iaitu 147 kes yang dikesan di seluruh negeri kecuali Labuan.

Mengulas lanjut, Dr Sharifa Ezat tidak menolak kemungkinan virus Covid-19 boleh menjadi seperti wabak Influenza yang bermusim dan mempunyai pelbagai varian.

“Kita tidak pasti vaksin yang ada sekarang ini berkesan terhadap varian baharu itu. Sebab itu ada syarikat pengeluar vaksin mula memperkenalkan suntikan dos ketiga sebagai booster (penggalak) untuk meningkatkan antibodi melawan virus,” katanya.

Menurutnya, pengambilan vaksin adalah langkah terbaik bagi memastikan penularan wabak Covid-19 tidak berulang pada masa hadapan.

“Sekiranya lebih ramai mengambil suntikan perlindungan itu, maka ia dapat mewujudkan imuniti kelompok dan terlindung daripada virus,” katanya.

SUMBER:Metroonline

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

About admin

Check Also

[VIDEO] Dikeepung Poolis Seebab Tak Pakai ‘Heelmet’, 2 Pemuda Nekad Terjun Sawah ‘Acah’ Jadi Pesawah

Gara2 takut dikejar oleh pihaak polis, dua orang pemuda dilaporkan berpura2 menjadi pesawah, lapor portal …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!