[Video] Rakaman Lama T4n4h Bergerak Di M0ng0lia Seperti Dunia Akan Berakhir. Jom Saksikanya

Video yg disiarkan di laman media s0sial, Twitter yang menunjukkan tanah sedang bergerak di Mongol1a menjadi viral, telah menarik perhatian ribuan pengguna Twitt3r.

Video lama ini d1muat naik oleh laman Twitter. Kejadian tersebut berlaku di kawasan pergunvngan pada 3 tahun yang lalu,,, kelihatan tenang dan damai. Pergerakan tan4h tersebut betul-betul melalui di tepi sebuah kenderaan dan pondok put1h.

Fenomena g3ologi ini dianggap agak biasa dan penyelidik di Pusat Pencegahan B3ncana Alam Kebangsaan CENAPRED di Mexico menggambark4nnya kejadian ini sebagai kesan mencairkan atau campuran tanah yang m3ngurangkan rintangan terhadap tekanan di antara zarah-zarahnya, m3ngasingkan campuran tanah dan air.

Fenomena in1 berlaku di tempat yang memiliki jenis tanah yang halus, seperti pasir atau tanah liat, yang mempunyai ketumpatan yang rendah. Tekanan daripada air menolak tanah turun ke bahagian tanah yang lebih rendah dan boleh menyebabkan pelepasan kecil gunung berapi air.

Namun, fenomena ini boleh menjadi bencana yang sangat merosakkan jika ia berlaku di kawasan yang padat dengan bangunan, seperti yang berlaku di Niigata, Jepun pada tahun 1964 dan California pada tahun 1994. Kajian sedang dilakukan oleh ahli geologi dalam bidang mekanik tanah

Tonton kejadian tersebut dalam video di bawah:

About admin

Check Also

[VIDEO] Aksii Kuucing Seakaan Diuusap ‘Sesuatu’ Buat Ramai Tertanya2

Satu video yang mem4parkan seekoor kucing berwaarna oren di atas bumbung yang berkelakuan pelik telah …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!