“Boleh menjangkiti manusia dengan sentuhan atau cecair badan” – WHO Beri Amaran Awal Virus Marburg…

Hampir seluruh dunia seka4ang ini sedang bergelut melawan virus Covid-19 dan belum reda pun dari ancam4n virus tersebut yang kini bermutasi dan mempunyai banyak varian yang berbah4ya seperti Delta dan Delta plus.

Belum selesai dengan ancam4n virus berbahaya tersebut, Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) baru-baru in1 memberikan amaran awal tentang kewujudah semula virus Marburg yang dikat4kan lebih mudah menjangkiti manusia selain berpotensi untuk tersebar dengan lu4s.

Amaran awal tersebut dikeluarkan svsulan kematian seorang lelaki di Guinea, Afrika Barat selepas dijangkiti virvs berkenaan menurut laporan Insider.

Menurut laporan tersebut, dikatakan 1ndividu tersebut mengalami pendarahan dalaman serta mengalami kegagalan fvngsi organ sebelum disahkan maut.

Pada Isnin lalu, WHO mengesahkan kem4tian warga afrika tersebut adalah disebabkan jangkitan virus terbabit yg mudah berjangkit dan berpontensi untuk tersebar secara meluas dan javh.

“Virus tersebut dipercayai berpunca daripada kelawar buah, sebelum disyaki boleh menjangkiti manusia melalui sentuhan dan cecair badan” – WHO

Dalam masa yang sama, WHO meletakkan kadar kematian bagi virus Marburg ini pada tahap 24 dan 88 peratus manakala gejala awal virus berkenaan adalah demam secara tiba-tiba dan sakit kepala.

“Pendarahan dalaman akan berlaku dalam tempoh tujuh hari”

Pertama kali dikesan pada 1967 di sebuah makmal di Marburg dan Frankfurt, dikatakan virus Marburg ini berasal daripada kumpulan keluarga yang sama dengan virus Ebola yang mempunyai kadar kematian sehingga 50 peratus.

Dalam masa yang sama, pihak WHO menegaskan bahawa masih tiada vaksin atau rawatan antivirus yang boleh merawat virus berkenaan. Walaupun begitu, rawatan sokongan seperti rehidrasi dengan cairan oral dan rawatan gejala tertentu mampu meningkatkan kadar kelangsungan hidup.

SUMBER:Lobakmerah

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK DUNIA SOSIAL TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG DUNIA SOSIAL KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

[VIDEO] Dikeepung Poolis Seebab Tak Pakai ‘Heelmet’, 2 Pemuda Nekad Terjun Sawah ‘Acah’ Jadi Pesawah

Gara2 takut dikejar oleh pihaak polis, dua orang pemuda dilaporkan berpura2 menjadi pesawah, lapor portal …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!