Dakwa4n Ketum Sekarang Laris Kerana Mampu Merawat Penyakit Covid-19 Adalah Tidak Ben4r – Ketua P0l1s Kedah

Semenjak wabak Covid-19 mel4nda Malaysia awal tahun lalu, pelbagai mitos yang tersebar di media sosial t3ntang rawatan alternatif melawan virus ini. Antaranya termasuk mitos air rebusan ketum sebagai ubat alternatif untuk pesakit Covid-19.

Menurut Ketua P0lis Kedah, Datuk Kamarul Zaman Mamat, kes rampasan daun ketum dan penangkapan p1hak terlibat meningkat saban tahun. Malah peningkatan ini terjadi sebelum p4ndemik Covid-19 melanda negara.

Dakwaan mengatak4n ketum kini l5ris kerana mampu merawat Covid-19 adalah tidak benar, kat4nya kepada Sin5r Harian. Tambah Kamarul, peningkatan kes r4mpasan ini adalah atas komitm4n polis membanteras aktiviti tersebut.

Memetik laporan Sinar Harian, Kamarul berkata, “Ada saja sindiket yang cuba seludvp ketum ke negara jiran k4rana harga pasaran di sana lebih tinggi, sela1n permintaan yang berterus5n.

“Ini t3rmasuk penyeludupan dal5m negara melalui jalan tikus, mahupun jalan darat,” k4tanya kepada Sinar Harian.

Menurut Kamarul, penjualan davn ketum merupakan satu kesalahan di bawah Akta Racun 1952. Ia merangkumi kes5lahan mengimport, memiliki, mengilang, menyimpan, mengangkut, dan m4nggunakan air ketum sahaja. Manakala bagi mereka yang menanam pokok ketum tid4k disabitkan kesalahan.

Kamarul berkata, bermula Januari hingga Julai 2021, Polis Kedah merekodkan 276 kes melibatkan ketum, dengan 348 tangkapan. Berbanding tempoh sama tahun lalu, 222 kes berkaitan direkodkan, dengan 317 tangkapan.

“Rampasan air ketum turut meningkat, iaitu 9,426 liter tahun ini, berbanding 1,568 liter tahun lalu,” jelasnya kepada Sinar Harian.

Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), tiada bukti saintifik atau kajian makmal membuktikan air ketum mampu merawat Covid-19. Malah pokok ketum mengandungi bahan yang memberi kesan stimulan, sedatif, dan euphoria yang boleh menyebabkan ketagihan.

SUMBER:

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK DUNIA SOSIAL TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG DUNIA SOSIAL KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

[VIDEO] Tak Taahan Kena ‘Kacau’, Abang Lori Ni Nekad Terjah ‘Benda’ Yang Mengetuk Lorinya

Menjadi seorang pemaandu lori bukaannya mudah, banyak yang perlu dilalui terutama apabila bertugas di waktu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!