‘Kal4v Buat Loan Ok X?’ – Gaj1 H4nya RM3o Seh4r1, Lelaki Buntu Bakal Mentua ‘Demand’ Hantaran RM10k

Isu duit hantaran sering m3njadi p3rdebatan bagi pasangan yang bakal berkahwin. Pendek kata, p3rlu ada k4ta sepakat dan persetujuan antara kedua-dua pihak dalam m3nentukan jvmlah duit hantaran. Pada masa sama jumlah yang dipersetujui t1dak memb3bankan pihak lelaki.

Terbeban dengan wang h4ntaran yg diminta bakal mentua

Menerusi perkongsian yg dimuat n4ik oleh Azizul Azli Ahmad di Facebook, seorang pemuda telah m3luahkan r4sa kecewa setelah bakal mentuanya meminta wang hantaran s3banyak RM1o,000.

Lebih mengejutkan lagi ap4bila dia h4nya bekerja di kedai makan dengan gaji sekitar RM30 sehari. Buntv memikirk4n jumlah wang hantaran yang telah ditetapkan itu, individu ini terfikir untvk membuat pinjaman bank atau melalui syarikat pinjaman w4ng.

Saya akan berkahwin hujvng bvlan 12 ni. Saya bekerja di kedai makan gaji RM30 sehari. Jadi simp4nan untuk perkahwinan agak goyah sekarang ni.

Kalau saya buat loan untvk kahwin RM5,000 atau RM10,000. Tempoh bayaran lapan tahun, langk4h bijak or ada kesan bila lepas kahwin nanti?

‘Tanyalah bakal menantu punya gaji’

Sekadar gambar hiasan

Walau bagaimanapun, Azizul tidak bersetuju dengan cadangan lelaki berkenaan yang ingin berhutang semata-mata untuk berkahwin. Dia berpendapat tidak salah jika bakal mentua meminta jumlah sebanyak itu, namun perlu mengambil kira kewangan pihak lelaki.

Kita akan dapat gambaran kemampuan kewangan keluarga anak kita nanti. Apakah dengan gaji tersebut sesuai dengan jumlah hantaran yang kita minta?

Jika dia menabung sebulan RM500 sekalipun dia perlukan hampir dua tahun untuk sediakan duit hantaran.

Bila dapat gambaran kewangan calon menantu, tanyakan dari mana dapat duit nanti. Jika dia sampai nak pinjam Ah Long, bakal mentua harus tahu apa keputusan terbaik.

Dalam pada itu, Azizul turut menasihatkan kepada pasangan yang bakal berkahwin untuk elak daripada berhutang dan cuba untuk berbincang dengan keluarga bakal mentua jika duit hantaran berkenaan membebankan.

Kita semua bakal mentua juga, permudahkanlah dan lancarkanlah usaha baik anak-anak kita.

Minta kurangkan nilai hantaran atau hutang hantaran dengan mentua. Shuib pernah buat juga dulu, dah ada duit baru dia bayar hantaran Siti Sarah.

Ujarnya, jika tidak sudi untuk mengambil seseorang itu sebagai menantu, nyatakan sahaja dan jangan beri harapan palsu atau membebankan calon menantu dengan hutang Ah Long.

‘Gaji RM30 sehari sahaja’

SUMBER:ohbulan

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK DUNIA SOSIAL TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG DUNIA SOSIAL KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

[VIDEO] Dikeepung Poolis Seebab Tak Pakai ‘Heelmet’, 2 Pemuda Nekad Terjun Sawah ‘Acah’ Jadi Pesawah

Gara2 takut dikejar oleh pihaak polis, dua orang pemuda dilaporkan berpura2 menjadi pesawah, lapor portal …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!