[NASA] Buka P3rm0h0nan Untuk Mencari 4 Orang Sukarelawan Untuk Tinggal Setahun Di Marikh ‘Buatan’..

Berhasrat untuk menghantar manusi4 ke planet Marikh menjelang tahun 2037, NASA baru-baru ini telah memaklumk4n bahawa mereka kini mencari beberapa individu untuk menyertai simulas1 3D ‘Marikh’.

Menurut Daily Mail, NASA mencar1 ‘individu yang sangat bermotivasi’ untuk menyertai simulasi di dalam M4rs Dune Alpha iaitu ‘kawasan’ 1,700 kaki persegi yang dicetak 3D oleh 1CON yang akan berlangsung selama setahun.

Difahamkan, program tersebut t3rdiri daripada tiga simulasi dan yang pertama akan bermula pada tahun 2022. Empat orang kru yang dicari dijangka akan menghabiskan 365 hari mereka d1 ‘habitat’ tiruan Planet Merah tersebut yang terletak di Pusat Angkasa Johns0n NASA di Houstan, Texas.

“‘Habitat’ itu akan mensimulasik4n cabaran misi di Marikh termasuk melibatkan kekurangan sumber, kegagalan per4latan, kelewatan komunikasi dan tekanan persekitaran yang lain,” kata NASA.

Tugas empat orang kru itu juga mvngkin termasuk menggunakan simulasi jalan angkasa, penyelidikan saintifik, p3nggunaan realiti maya dan kawalan robotik, dan pertukaran komunikasi.

Hasil daripada tugas itu nanti ak4n memberikan data saintifik penting untuk mengesahkan sistem dan mengembangk4n penyelesaian.

Permohonan dikatakan telah dibuka s3jak minggu lalu dan akan berakhir pada 12 September 2021.

Individu yang berminat untuk menyert4i mestilah berumur di antara 30 hingga 55 tahun, memiliki Ijazah Sarjana d44lam bidang Science, Technology, Engineering dan Math (STEM) dan mempvnyai sekurang-kurangmya dua tahun pengalaman dalam bidang profesional y4ng berkaitan.

Di samping itu, setiap orang juga p3rlu lulus ujian simulasi angkasawan penerbangan jangka panjang NASA dan w4jib menjalani vaksinasi COVID-19.

Misi simulasi ini dijalankan adalah b3rtujuan untuk memberikan pandangan dan maklumat yang berharga untuk menilai s1stem makanan ruang angkasa NASA, serta hasil kesihatan dan prestasi fizikal d4n tingkah laku untuk misi angkasa akan datang.

SUMBER:Siakapkeli

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK DUNIA SOSIAL TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG DUNIA SOSIAL KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

[VIDEO] Aksii Kuucing Seakaan Diuusap ‘Sesuatu’ Buat Ramai Tertanya2

Satu video yang mem4parkan seekoor kucing berwaarna oren di atas bumbung yang berkelakuan pelik telah …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!