“Mana Ada SOP Swab Test (Ujian Swab) Jolok Lubang Hidung Dan Mulut Guna 1 ‘cotton’

PETALING JAYA – Geli dan menjijikkan. Itu ant4ra reaksi pengguna laman sosial apabila melihat proses ujian calitan yg dil4kukan ke atas seorang wanita menggunakan ‘cotton’ (alat calitan) yg sam4 untuk hidung dan mulut.

Menerusi perkongsian seorang penggun4 di laman Facebook, klip video berdurasi 22 saat itu memaparkan seorang petug4s kesihatan sedang melakukan ujian swab ke atas seorang wanita di dalam sebu4h kereta.

Difahamkan, ujian tersebut dilakukan di sebuah ujian calitan pandu lalu dan kelihatan petugas tersebut pada awalnya melakukan ujian calitan ke dalam hidung.

Seterusnya, ‘cotton’ yang sama kemudiannya digunakan untuk mengambil sampel di dalam mulut.

Susulan perkongsian klip video itu, rata-rata pengguna laman sosial mengecam tindakan pelik petugas kesihatan tersebut dan didakwa telah melanggar prosedur operasi standard (SOP) ujian calitan atau swab test.

Menurut mereka, petugas kesihatan tidak sepatutnya menggunakan alatan sama untuk melakukan ujian calitan di dalam hidung dan mulut.

“Sapelah yang tukang swab ni, nak jimat kos betul ye calit hidung pastu terus calit kat tekak. Pengotor dan jijik betul cara dia lakukan ujian calitan,” tulis Anis Sooraya.

Turut meninggalkan komen adalah seorang lagi pengguna dikenali sebagai Shahril Shah.

“Mana ada SOP swab test (ujian swab) jolok lubang hidung dan masuk mulut guna satu ‘cotton’

“Swab test yang betul masuk satu lubang hidung dan mulut guna ‘cotton’ untuk mulut, swab test bukan benda main boleh merebak positif Covid-19 jika buat dengan cuai,” katanya.-

SUMBER:K! ONLINE

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK DUNIA SOSIAL TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG DUNIA SOSIAL KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

[VIDEO] Siren Dibunyikan, Viral Dipercayai Air Sungai Tembeling Mel1mpah & Arus D3ras

Hujan berterusan yang melanda Pahang sejak pagi tadi menyebabkan aras air di Sungai Tembeling melimpah. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!