Ditidurkan? Apa itu? Kenapa ditidurkan dan apa yang anda kena faham? Doktor Beri Penjelasan Kenapa Dan Bagaimana Kaedah Ini Dilakukan

Peningkatan kes covid sejak akhir2 ini semakin membimbangkan. Apa yang lebih menakutkan apabila pesakit yg dijangkiti pada tahap kritikal perlu ‘ditidurkan’ bagi menyelamatkan ny4wa mereka.

Namun, timbul persepsi dan salah t4nggapan mengenai istilah ‘ditidurkan’ dalam kalangan orang ramai di man4 dikatakan menjadi punca kematian, sekaligus menimbukan kebimbang4n kepada ramai.

Oleh itu, Dr Faruq Zulkafli yang b4rpengalaman dalam proses intubasi tampil memberi penjelasan secara terper1nci sebab mengapa intubasi diperlukan kepada pesakit Covid-19 tahap krit1kal. Ikuti perkongsiannya di bawah.

Ditidurkan? Apa itu? Kenapa ditidvrkan dan apa yang anda kena faham?

K3s contoh : Lelaki 45 tahun, tiada masalah kesihatan terdahulu. Tiada asthm4. Positive covid D4. Kuarantin di rumah. Pergi kecemasan dengan keada4n tercungap2 sebab sesak nafas dan kepenatan selepas 4 hari dirumah. Oxygen ( 88- 90%) K4dar pernafasan 30 kali seminit.
Darah nadi (Arterial bl00d gases, ABG)

Partial o2 65%, Saturati0n o2 88%, Lactate 5, Hco3 18

Jadi apa yang anda fah4m dari info di atas?

1) Oksigen tak cukup (s3patutnya 96% keatas).

Bacaan di Pulse oximetry tidak setepat ABG tapi boleh digunakan dan diterima sebagai saring4n awal.

2) Kadar pernafasan m4nusia adult normal sptutnya 16-20 seminit.

Kenapa laju? Sbb reflex 0xygen kurang, otak bertindak untuk compensate dengan lajukan pernafas4n. Side effect? Badan dan paru-paru akan letih. Nafas laju menyebabkan p3rtukaran oxygen tak efficient. Co2 washout.

Apa jadi selepas tv?

PH tak balance. S3bab carbon dioxide terlampau banyak keluar. PCO2 keluar banyak menyeb4bkan HCo3 kena compensate. Makin turun bacaan. Single digit. Lagi tak b4lance electrolyte.

Lepas tu apa j4di?

Anda ingat bad4n manusia akan tenang dalam keadaan begini? Dalam situasi ini dipanggil “P3nding respiratory collapse” dah ni.

Eh tapi tak ada k3 option lain. Kenapa nak intubate terus?

Okay la. Ada opti0n. Tapi doktor always akan rekomen yang terbaik. Tapi kalu nak yang biasa jug4?

Nasal Prong?

Kalau oxygen masih tak memuaskan? – Facemask 5liter

Kalau tak cukup? Ok venturi mask up to 60%.

Kalau tak okay lagi? High flow mask 15 liter.

Kalau masih tak cukup untuk revert back keadaan ada satu lagi option. Iaitu NIV non invasive ventilation Continuous pap dan bipap.

Tapi macam mana nak tahu oxygen tu cukup ke tak?

Kalau dah stage oksigen supplementation macam ni. Oximeter jari tu dah tak accurate. Semua based on ABG dah.

Mana nak dapat? – Darah nadi/arterial blood gases.

Sakit? Ha’ah mmg sakit! Sebab apa sakit? Hari tu ambik darah tak sakit pon.

Sebab artery ada nerve ending di sekitar lapisan dia. Vein tak ada! Vein collapsible. Nipis lapisan. Sebab tu branula insert senang saja di vein dan collapsible bile tekan.

Artery tak? why? Sebab artery wall tebal untuk accomodate oxygenated blood yang high pressure (From heart/jantung).

Sebab tu mak ayah kakak yang penah masuk wad cakap perit darah di nadi! Tapi itu je bacaan tepat. Lepastu sekiranya NIV ni tak berkesan? Apa option lagi yang doktor ada? Kalau dah pesakit tak leh tolerate, restless. Bipap modes tak leh follow. Continous Pap modes lagi lah! Oxygen tak kan cukup dah.

So inilah part di mana intubasi diperlukan. Ditidurkan?
Ya. Akan ditidurkan dengan ubat tidur (Sedative) dan disebabkan paru-paru tadi penat (Laju nafas) fungsi paru-paru dihentikan untuk diberikan kepada mesin supaya dapat rehat dan mesin membantu. Inilah dimana anesthesia memain peranan.

Kenapa mati? Kenapa semua intubate tak bangun balik?

Siapa cakap semua tak bangun. Semua yang buat operation besar-besar semua intubated. ELECTIVELY INTUBATE dan sedar je.

Cuma dalam isu Covid, paru-paru sangat la teruk. Fungsi paru-paru langsung tak dapat support untuk masuk oksigen. Even dengan bantuan mesin!

Jadi kesudahannya, bantuan yang diberikan doktor melalui mesin pon sudah tak dapat ditampung maka keadaan makin teruk.

Untuk pengetahuan semua, kalau tak tidurkan jangka hayat pesakit makin singkat. Jadi bantuan diberi adalah untuk sokong dan extend lagi hayat nyawa. Sebab itulah intubasi dilakukan.
Bukannya pilih untuk “mematikan” sebagaimana yang diclaim oleh orang yang tak faham apa itu intubasi. Saya bosan tengok komen mengatakan intubasi dibuat untuk membunuh. Sudahlah anda tidak tahu, menambah lagi menghasut orang untuk mengeji kerja-kerja menyelamatkan orang ini.

Itu adalah contoh dan maybe tidak lengkap. Sekiranya ada persoalan boleh DM saya untuk penerangan. Sekurang -kurangnya lega lah saya dapat explain apa tu intubasi.

Dr Faruq, Juru – intubasi di unit kecemasan suatu ketika dulu.

Ramai warganet turut berkongsi pengalaman mereka sendiri, keluarga dan kenalan apabila terpaksa ‘ditidurkan’ bagi menyelamatkan nyawa. Dengan kuasa Tuhan, mereka semua

selamat daripada jangkitan Covid-19 dan sihat seperti sedia kala.

“Doktor dan nurse pun bersyukur that she made it…”

“Atuk saudara saya salah seorang dari yang ditidurkan dan asbab ditidurkan dia mampu pulih kembali…”

“Saya pernah dikomakan. Sudah selamat bersalinkan bayi perempuan…”

Sumber: Twitter Faruq Zulkafli I siakapkeli

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK DUNIA SOSIAL TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG DUNIA SOSIAL KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

Lelaki ditangkap curi susu bayi RM294, netizen kasihan mahu tolong bayarkan

Di kala musim pandemik yang dilihat belum berkesudahan ini, orang ramai terutama g0longan kurang kemampuan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!