Lelaki B3l1 Peti Ais Lama Jumpa Duit Dekat Rm450k, Serah Kepada Polis Untuk Cari Pemilik

[Gambar Sekadar Hiasan]

Seorang lelaki di Korea Sel4tan menemukan wang bernilai 130,000 dolar Singapura (RM405,203) yg d1jumpai di bawah sebuah peti ais lama yang dibeli atas talian (onlin3).

Jumpa 2,200 keping w4ng

Menurut laporan ag3nsi Korea Selatan, MBC News, lelaki itu menjumpai kira-kira 2,200 keping w4ng kertas ketika sedang membersihkan lantas terus pergi ke balai polis untuk m3mbuat laporan pada 6 Ogos lalu.

Polis telah memulak4n s1asatan untuk menentukan sumber wang itu dan buat sementara waktu kesemva wang itu disimpan oleh pihak berkuasa. Penjual dan penghantar peti ais itv turut dipanggil untuk memberi memberi kenyataan bagi membantv siasatan.

Seorang pegawai p0lis, bercakap kepada MBC News, menyifatkan kes tersebut tidak masuk akal k3rana melibatkan satu jumlah wang yang besar.

Selepas enam bul4n wajib beri kepada orang yang jumpa

Dalam pada itu, ag3nsi portal Korea Selatan, Allkpop melaporkan bahawa Akta Hilang dan Jvmpa negara itu mewajibkan wang itu diberikan kepada orang yang menemvinya sekiranya pemilik itu tidak muncul dalam tempoh enam bulan. Walav bagaimanapun, pihak yang memperolehi mesti membayar 22 peratus cukai d4ripada jumlah wang berkenaan.

Sekiranya pemilik w4ng dapat dikesan, pihak yang menjumpainya akan diberi pampasan antara lim4 hingga 20 peratus. Namun, sekiranya wang tersebut didakwa mempunyai k4itan dengan jenayah, wang tersebut akan diserahkan kepada dana negara.

SUMBER:detikfinance, allkpop I Ohbulan

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK DUNIA SOSIAL TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG DUNIA SOSIAL KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

[VIDEO] Dikeepung Poolis Seebab Tak Pakai ‘Heelmet’, 2 Pemuda Nekad Terjun Sawah ‘Acah’ Jadi Pesawah

Gara2 takut dikejar oleh pihaak polis, dua orang pemuda dilaporkan berpura2 menjadi pesawah, lapor portal …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!