“Awak C1na kan, Tapi Kenapa an4k awak pakai tudung”, Ini Jawapan Meny3ntuh Hati Seorang Bapa Bukan Islam

Jarang s3kali kita dengar kisah mana2 ibu bapa bukan Islam yang bersetuju kalau an4k mereka tiba2 luahkan hasrat untuk menuk4r agama. Tapi kata2 seorang uncle Cina ni kepada anaknya mungkin akan buat korang semua tersentuh.

Menerusi posting seorang mualaf b3rnama Jinghan Naan di Facebook, wanita ini berkongsi kata-kata indah daripada bap4nya tentang meng4pa dia menyokong tindakan anak perempuannya untuk menukar ke agama Islam.

“Waaa! Awak benarkan dia tvkar agama? Tak halang dia?”

Menurut Jinghan, semuanya b3rmula apabila minggu lepas bapanya minta dia belikan sesuatu dari Carousell. Jinghan berhubung d3ngan penjual tersebut dan beri alamat kepada bapanya untuk ambil barang itu.

Tapi bila bapanya sampai di s4na, si penjual (uncle Melayu) terkejut sebab dia ing4t pembelinya tu seorang berbangsa Melayu.

“Huh? Awak Cina? Saya ingat awak Melayu!”

“Tak adalah, itu anak saya.”

“Tapi anak awak pakai tudung. Awak C1na Muslim ah?”

“Anak saya Cina Muslim. Dia m4suk Muslim.” (Bapa masih tak faham apa itu Islam dan Muslim)

“Waa awak benarkan dia tukar agama? Tak halang dia?”

“Tak pernah halang, saya support!”

“Waaa, awak ni b4guslah, kenapa awak sokong?”

“Kenapa semua orang terkejut bila saya beritahu yang saya benarkan awak tukar agama?”

Bila ada orang yang mempersoalkan kenapa dia tak halang anaknya tukar agama, bapa Jinghan terus tanya dia,

Kenapa semua orang terkejut bila saya b3ritahu yang saya benarkan awak tukar agama?”

Kata Jinghan, “Sebab papa rare la! Kebanyakan ibu bapa takkan benarkan. Sebenarnya pa, kenapa awak benarkan saya tukar agama?”

“Sebab saya mengerti tentang keh!dupan. Sebab saya mengerti apa yang dimaksudkan dengan mencari kebahagiaan.

“Apa tujuan kita dalam h!dup ini? Untuk mencari kebahagiaan.

“Lain orang lain cara mereka mencari kebahagiaan. Ada sesetengah cari dalam kekayaan, ada pula dalam keluarga dan ada yang lainnya dalam agama…

“Sebagai ibu bapa, apa yang kita paling inginkan? Kita mahu anak-anak kita bahagia.

“Setiap agama mengajar kebaikan. Kalau awak beritahu saya yang agama ini beri kebahagiaan, kenapa saya nak halang?”

Allah sayu hati mendengarnya!

“Dia tidak kisah apa yang masyarakat nak kata, apa yang keluarga lain fikir”

Kata-kata yang diucapkan bapa Jinghan ni memang menyentuh hati anaknya dan bagi Jinghan, bapanya ini seorang yang simple dan tak kisah dengan apa yang orang cakap mengenainya.

Ramai yang mungkin ada pemikiran yang sama macam bapanya, tapi apa yang membuatkan bapa Jinghan berbeza ialah dia benar-benar maksudkan apa yang dikatakannya.

“Dia selalu buat apa yang dia kata. Dia tak kisah apa yang masyarakat atau ahli keluarga lain nak fikir tentangnya dan tambah-tambah sekarang ni saya dah tak boleh lagi makan bersama BBQ kegemarannya.

“Apa yang penting dia nak saya bahagia.”

Syukur Alhamdulillah admin mendengarnya. Bertuah Jinghan ada bapa yang memahami. Admin doakan semoga keluarga ini dikurniakan taufik dan hidayah serta semoga Jinghan jugak sentiasa istiqamah dengan apa yang dilakukannya.

Sumber lobakmerah via Transformasi

Dah Baca ? Sila Share dan kongsi dengan rakan Anda !

Sila join group Rakyat Marhaen untuk dapatkan lebih banyak info viral yang cun cun !

Pihak Dunia Sosial tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang komen yang diberikan oleh mana mana pihak di media sosial ini ! Ia adalah pandangan dan perasaan daripada pengguna serta pemilik akaun itu sendiri. Segala Amaran atau risiko adalah tanggungjawab pengguna itu sendiri !

About admin

Check Also

“Aku tahu budak stress, aku faham” – Fynn Jamal Terkilan Orang Ramai Berkerumun Di Air Terjun Lepas Dapat Kelonggaran

Baru-baru ini viral satu rakaman video menunjukkan satu rakaman orang ramai berkerumun di sebuah tempat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!