Pernah Menggemparkan Negara 23 Tahun Lalu, Ini Cerita Terk1ni Kembar Siam Ahmad Dan Muhamad

Masih ingat pas4ngan k3mbar siam Ahmad dan Muhammad seketika dulu yang mendapat perhati4n dunia kerana dilahirkan bercantum pada bahagian dada dan punggvng?

Dilahirkan pada 1998, pasangan kembar ini p3rnah menjalani pembedahan pemisahan di H0spital King Fahd National Guard di Riyadh, Arab Saudi pada 2002 yang man4 d1biayai sepenuhnya oleh Putera M4hkota Arab Saudi, Putera Abdullah Abdul Aziz membabitkan k0s RM1.7 juta.

P4sti kisah pasangan kembar ini masih s3gar dalam ingatan r4kyat Malaysia k4n! Masakan tidak, kis4h pasangan ini yang telah m3ndapat liputan begitu m3lvas, sama ada secara media cet4k mahupun elektronik.

Se1ring dengan peredaran m4sa, tahun demi tahun kis4h pasangan ini turut t3nggelam dan seakan hilang dari radar.
“T3rnyata ‘kehilangan’ mereka sebenarnya berisi. Rupa2nya pasangan ini m3manfaatkan m4sa muda mereka dengan mel4njutkan pengajian ke menara g4d1ng. Melangkah ke fasa baharu bergelar mahasiswa.

S4mbung Pengajian

Ahmad Rosli dan Muhammad Rosli, 21, kini menyambung pengajian di Man4gement and Science University (MSU) di Shah Alam sejak Mac 2016.

Ahmad mengambil jurusan Diploma Reka Bentuk Grafik manakala adiknya Muhammad mengikuti pengajian Ijazah Sains Komputer dalam bid4ng Tekn0logi Maklumat.

“Ad1k saya berjaya melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah sedangkan saya mas1h di peringkat diploma. Saya tak sempat habiskan p3ngajian diploma ker4na sebelum ini saya berhadapan dengan masalah kesihatan dan memaksa say4 untuk m3mbuat perubahan jadual. Jadi ia memakan masa untuk m3nguruskannya,” kata Ahmad ketika dihubungi wartawan Kampus Uols.
“Alhamdulillah, sepanjang belajar kami tidak berhadapan dengan kesukaran ker4na di MSU ada menyediakan kemudahan untuk golongan OKU. Nak ke kel4s mudah kerana ada disediakan lif untuk OKU, tandas juga mesra OKU, term4suklah surau dan kafeteria. Malah untuk pergerakan ke kelas atau kuli4h juga kami tidak perlu jauh kerana kedudukan bangunan saling berdekatan.Ahmad dan Muhammad serasi bersama

“Dulu, kononnya nak ambil jurusan seni halus, namun di MSU tak ada jurusan tersebut. Kalau nak kena ambil di universiti lain, tapi tak ada disediakan kemudahan OKU pula. Selepas berfikir, saya buat keputusan untuk menerima tawaran belajar di MSU,” katanya.

Ahmad mahupun Muhammad memilih untuk menjadi mahasiswa di MSU kerana tertarik dengan tawaran kursus yang disediakan, selain menyediakan kemudahan prasarana untuk Orang Kelainan Upaya (OKU) serta berdekatan dengan rumahnya di Puchong bagi membolehkan mereka berulang alik.

Selaku anak sulung dalam keluarga, Ahmad mahupun Muhammad sebolehnya mahu menjadi contoh dan teladan yang baik buat adik-adiknya dan tidak menjadikan ‘kekurangan’ sebagai halangan untuk melakukan kerja seperti manusia normal yang lain.

“Insya ALLAH mungkin selepas tamat diploma ni saya akan cari kerja atau berkhidmat sebagai pereka grafik bebas. Bukannya saya tak mahu sambung belajar ke peringkat ijazah, tapi tahap kesihatan yang tidak menentu tidak mengizinkan saya berbuat demikian. Manakala Muhammad katanya, dia mahu bekerja atau sambung ke peringkat Master,” kata pasangan ini yang pernah menjalani latihan praktikal di SIRIM.

SUMBER:Presspetra

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG DI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

 

About admin

Check Also

Baru 5 Bulan Kahwin, Wanita Mengaamuk Dapat Tangkap Suaminya Berdua2an Dengan ‘Kekasih Gelap’ Dalam Rumah

Baru-baru ini tular satu videeo di Indonesia yang memaparkan seorang wanita yang menyerang suami dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!