Seorang W4n1ta Rugi Lebih RM1 Juta Gara2 ‘Ayat-ayat cinta’

JOHOR BAHRU: Seorang wan1ta mengalami kervgian lebih RM1 juta selepas terjerat ayat-ayat cint4 oleh sindiket pen1puan ‘Love Scam’.

Bagaimanapun, kegiat4n sindiket itu akh1rnya kecundang susulan penahanan lima individu termasuk 2 wanita warga asing d4lam tiga siri serbuan dilakukan di Cheras dan Kuala LVmpur, kelmar1n.

Ketua Polis Daer4h Johor Bahru Sel4tan (JBS), Asisten Komisioner Mohd. Padzli Mohd. Zain berkat4, serbuan pada pvkul 6 petang itu dilakukan Bahagian Siasatan Jenayah K0mersial (JSJK) Ibu pejabat Daerah (IPD) Johor Bahru Selatan bersama B4hagian Risik4n JSJK Bukit Aman.

Katanya, lima ind1vidu yang dit4han terdiri daripada dua lelaki dan dua wanita warganegar4 asing serta s3orang wanita tempatan berusia lingkungan 22 hingga 48 tahvn.

Jelasnya, kes3mua t4ngkapan disyaki terlibat dalam kes penipuan ‘Love Scam’ (parcel) yg berper4nan memperdayakan mangsa.

“Sindiket 1ni memp3rdaya mangsa melalui medium media sosial dengan ayat-ayat cinta seh1ngga mangs4 terpedaya dan memasukkan wang ke akaun seperti yang diarahkan 0leh susp3k.

“Dengan tvmpasnya s1ndiket penipuan itu, p0lis telah berjaya menyelesaikan kes melib4tkan mangs4 seorang wanita tempatan dengan kerugian lebih RM1 juta,” kat4nya dal4m satu kenyataan hari ini.

Dalam serbvan itu, p0lis merampas enam komputer riba, 16 telefon bimbit pelbagai j3nama, satu model internet dan tiga kad ATM pelbagai bank yang dipercayai d1gunakan oleh suspek untuk melakukan kegiatan penipuan.

Menurut Mohd. Padzli, suspek warganegara tempatan ditahan reman selama empat hari manak4la empat warganegara asing direman selama 14 hari bagi membantu siasat4n.

Katanya, orang ramai dinasihatkan supaya lebih bijak dan berhati-hati di dalam melayari media s0sial agar tidak mudah terpedaya dengan ayat2 cinta dari orang yang baru dikenali.

“Orang ramai perlu berhati-hati agar tidak terjerat sehingga sanggup menyerahkan harta benda seperti wang dan butiran diri kepada individu yang dikenali melalui alam maya tanpa bertemu.

“Orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat berkaitan jenayah penipuan boleh menghubungi terus IPD JBS di talian 07-2182323,” jelasnya.

Kes disiasat di bawah Seksyen 420 (Tipu) Kanun Keseksaan dan Seksyen 15(1) (c) Akta Imigresen 1959/63.

SUMBER:

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK YANG KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

[VIDEO] Tak Taahan Kena ‘Kacau’, Abang Lori Ni Nekad Terjah ‘Benda’ Yang Mengetuk Lorinya

Menjadi seorang pemaandu lori bukaannya mudah, banyak yang perlu dilalui terutama apabila bertugas di waktu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!