Seekor Kelaw4r Bersaiz Manvsia Tel4h Mendapat Perhatian Warganet..,,

Se3kor kel4war dengan sa1z sebesar b4dan manusia telah mendapat perhatian masyarakat media sosial d4n dilaporkan bah4wa kejad1an ini berlaku di Filipina.

“Ingat ketika s4ya member1tahu anda tentang warga Filipina yang memiliki kelawar bersaiz manusia? Y4, inilah yang saya katakan,” tulis pengguna Twitter AlexJoestar622 pad4 akhir bulan Jun lalu.

Gambar tersebut sebenarny4 diambil beberapa tahun lalu oleh seorang rakyat Filipina yang didakwa men3mui haiwan ini di halaman belakang rumahnya. Gambar tersebut juga telah mencetvskan perdebatan di Reddit.

Cara gambar ini diambil jvga dikatakan telah menjadikan kelawar ini jauh kelihatan lebih besar dar1 biasa. Namun sebenarnya, kelawar tersebut hanya bersaiz ‘seperti anjing k3cil,’ spesies ini mampu mencapai lebar sayar sebesar 1.7 meter, namun b4dan mereka sebenarnya agak kecil, hampir 30 cm panjangnya, lapor News Hvb.

Tiada keraguan bahawa g4mbar itu sebenarnya asli. Pengguna Reddit malah telah memuat naik satu lagi g4mbar dengan sudut yang berbeza, di mana kelihatan kelawar tersebut sedang m3nguap ketika dia terjaga dari tidur.

Sejak itu, ia telah diperd3batkan di beberapa laman sosial. Ada yang menyatakan bahawa kelawar 1ni adalah sejenis Acerodon jubatus – kelawar yang mempunyai warna emas di kep4la. Tetapi teori itu meragukan kerana kelawar tersebut tidak mempunyai w4rna emas di bahagian atas kepalanya.

Ada pula yang menyatakan b4hawa kelawar itu datang dari jenis Pteropus vampyrus – salah satu kelaw4r yang bersaiz besar dengan telinga yang panjang dan bahagian muka seakan ser1gala.

Manakala terdapat juga beber4pa perdebatan yang menghubungkan kelawar dengan vampire, tetapi secara fakt4nya, kelawar sebenarnya tidak kehausan darah, mereka hanya kehausan nekt4r – cairan manis yang dihasilkan oleh bunga. Malah mereka suka makan buah-buah4n dan suka bertenggek di puncak pohon besar.

Untuk rekod, kelawar telah d1katakan punca kepada penyakit COVID-19 yang melanda dunia. Manakala di Svlawesi Utara Indonesia pula, kelawar masak lemak telah dijadikan sajian makan4n untuk masyarakat di sana.

Terdahulu, kerajaan China tel4h bertindak menutup satu pasar basah di Wuhan kerana didakwa menjadi punc4r kepada tularnya wabak COVID-19. Klik pautan di bawah untuk membac4.

SUMBER:Dunia Sosial

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG DI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

About admin

Check Also

[VIDEO] Tak Taahan Kena ‘Kacau’, Abang Lori Ni Nekad Terjah ‘Benda’ Yang Mengetuk Lorinya

Menjadi seorang pemaandu lori bukaannya mudah, banyak yang perlu dilalui terutama apabila bertugas di waktu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!