Seramai 31 B4y1 Bervsla Di Bawah 1 Tahun Antara Disahkan P0sitif C0vld-19

KOTA KINABALU – Ser4mai 31 bayi berusia di bawah satu tahun antara disahkan positif C0vld-19 d4ripada keseluruhan 3,487 kes dilaporkan di Sabah pada Khamis, kata Ment3ri Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri, Datuk Masidi Manjun.

Jurucakap khas C0vld-19 Sabah itu berkata, 297 yang dilaporkan di Sabah pada Khamis pula adal4h kanak2 berusia antara satu tahun hingga lima tahun dan 632 orang berusia ant4ra enam hingga 17 tahun.

“Majoriti pesak1t iaitu 2,240 kes adalah mereka dalam lingkungan umur 18 hingga 59 tahun d4n selebihnya adalah warga emas berusia 60 tahun dan lebih,” katanya dalam keny4taan malam Khamis.

Beliau berkata, selvruh daerah di Sabah mencatatkan perubahan angka kes positif C0vld-19 yg terus meningkat dan dengan jumlah catatan sebanyak 1,992 kes dikesan mel4lui saringan kontak rapat.

“Dapat disimpulk4n masih terdapat kebarangkalian tinggi berlakunya aktiviti ketidakpatuhan pr0sedur operasi standard (S0P) yang telah digariskan sungguhpun pelbag4i seruan dan saranan telah dilakukan oleh pihak kerajaan.” katany4.

Masidi berkata, terdapat satu kluster baharu direkodkan di Sabah pada Khamis iaitu Kluster Hamparan 2 di Kinabatangan yang merupakan kluster tempat kerja yang berlaku di sebuah ladang sawit di Mukim Sukau melibatkan 21 kes kumulatif sehingga Khamis.

“Kes indeks adalah pembantu klinik wanita di ladang tersebut berusia 24 tahun yang disahkan positif C0vld-19 pada 18 Ogos setelah bergejala sejak 12 Ogos… daripada 77 kontak yang disaring terdapat 20 orang kontak sosial, pekerja dan tanggungan turut dijangkiti,” katanya. – Bernama

SUMBER:Bernama I Sinarharian

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG DI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

[VIDEO] Dikeepung Poolis Seebab Tak Pakai ‘Heelmet’, 2 Pemuda Nekad Terjun Sawah ‘Acah’ Jadi Pesawah

Gara2 takut dikejar oleh pihaak polis, dua orang pemuda dilaporkan berpura2 menjadi pesawah, lapor portal …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!