Awas Gejala Hldung Tersumbat, Selesema Berkemungklnan Varlan Delta

Kuala Lumpur: Masyarakat perlv sentiasa p3ka dengan memantau keadaan kesihatan diri dan mendapatk4n khidm4t n4sihat pegawai perubatan bagi memastikan tidak lewat mendap4t rawat4n sewajarnya.

Pensyarah Perubatan Kesihat4n Aw4m Un1versiti Putra Malaysia (UPM), Prof Madya Dr Halimatus Sakdiah Minhat berk4ta, masyarakat terutama pesakit C0vld-19 dan golongan berisiko perlu memaham1 dan mempunyai pengetahuan mengenai risiko kes kemat14n di lu4r hospit4l (BID).

“Ramai orang mungkin menyangka hanya kena gejala biasa apabila hidung tersumbat atau sel3sema sed4ngkan ia berkemungkinan gejala untuk varlan D3lta.

“Berbanding varlan sebelumnya, Delt4 ini mempunyai lebih 1,000 kali virus berkoloni di bahagian nasal dan saluran pernafasan manusia yang menyebabkan selesema.

“Ap4bila menyer4ng paru2, keadaan kesihatan seseorang itu merosot dengan cepat hingga menyebabkan kemat14n tanpa sempat mendapat bantuan rawatan yang sewajarnya,” katanya ketika dihvbungi Harian Metro

Katanya, kesedaran awal tentang gejala berkenaan mampu menyelamatkan lebih ramai nyawa dan mengurangkan kes BID.

“Mereka yang tiada gejala dan t1dak tahu dia kena jangkitan dan mungkin juga ada komorbiditi antara golong4n berisiko BID jika tidak dirawat dengan cepat.

“Oleh itu, masyarakat terutama pesakit C0vld-19 harus sentiasa cakna dan memantau sebarang gejala sama ada sakit tek4k, demam, selsema atau tahap oksigen mereka di rumah dengan menggun4kan oximeter.

“Jika perlu hubungi klinik berdekatan at4u Pusat Penilaian C0v1d-19 (CAC) secara maya untuk mendapatkan nasihat konsultasi sebelum tindakan lanjut dapat dilakukan dengan seger4,” katanya.

Menurutnya, kepatuhan terhad4p prosedur operasi standard (SOP) perkara paling utama perlu dibudayakan masy4rakat bagi mengelak sebarang jangkitan berlaku.

“Pencegahan pertama adalah mem4stikan diri kita tidak dapat jangkitan atau menjangkiti orang lain dengan am4lkan SOP ketat dan hanya keluar rumah jika perlu.

“Jika rasa ada sejarah kontak rap4t atau dengan sesiapa saja yang mungkin ada risiko, boleh buat ujian menervsi Kit Ujian Pantas Antigen Salixium pada hari keempat sebelum mengesahkan kepvtusan itu sekali lagi dengan saringan Real-Time Reverse Transcription Polym3rase Chain Reaction (RT-PCR),” katanya.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sebelum ini merekodkan peningkatan kes BID sejak penghujung Julai lalv d3ngan jumlah kes mencecah antara 80 hingga 100 kes seminggv.

KKM juga mendap4ti 20 peratus daripada mereka yang dijangkiti Covid-19 lambat mendapat rawat4n di fasiliti kesihatan selain 80 peratus lagi tiada sejarah pengesahan sar1ngan Covid-19.

SUMBER:Harian metro

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG DI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

[Video] “Kucing tu sampaai tak taahu nak buat apa”, Rakaman 2 T1kus Tengah B3rgaduh Buat Netizen Terhibur

Kalau tengok kvcing mengejar seekor t1kus itu adalah perkara biasa, tapi pernahkah korang menyaksikan t1kus …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!