[Video] Penduduk Kampung Buat ‘Matahari’ Sendiri Sebab Tak Sanggup Bergelap Selama 3 Bulan

Satu perkampungan di pedalaman Itali nek4d untuk mencipta sendiri matahari. Hal ini kerana pekan Viganella tidak men3rima sinaran matahari selama 3 bulan dalam setahun dek kerana terlindung deng4n Pergunungan Alps.

Untuk mengatasi masalah tiada matahari s3lama 90 hari tersebut, penduduk di situ telah membuat sendiri matahari sec4ra beramai-ramai. Bermula pada tahun 2006, penduduk Viganella telah membuat 1 cermin besar menggunakan kepingan logam. Matahari ciptaan mereka itu berukvran kira-kira 8 kali 5 meter dan ditempatkan di tempat yang tinggi untuk m3mbiaskan cahaya matahari ke arah pekan berkena4n.Memetik lapor4n News 18, ‘matahari’ ciptaan penduduk itu juga boleh dikawal menggunakan k0mputer dan akan mengikuti pergerakan matahari bagi menyinari penduduk di s1tu

Dalam satu v1deo Tiktok @dr.karanr, beliau ada menerangkan dengan lebih lanjut meng3nai pembinaan ‘matahari’ oleh penduduk di situ dari sudut sains. Korang bol3h tengok video tu kat bawah ni.

Nasib baik l4h negara kita ni sentiasai disinari cahaya matahari. Tapi tu lah, panas s4ngat pulak kan.

SUMBER:Lobakmerah

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG DI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

[VIDEO] Siren Dibunyikan, Viral Dipercayai Air Sungai Tembeling Mel1mpah & Arus D3ras

Hujan berterusan yang melanda Pahang sejak pagi tadi menyebabkan aras air di Sungai Tembeling melimpah. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!