“Jangan Ambil Vaksin, Kalau Ambil Juga Jatuh Talak”, Peguam ‘Sekolahkan’ Suami Yang Suka Lafaz Taklik Sesuka Hati

Perasan atau tidak, apabila seseorang itu telah diijab kabul seb4gai pasangan suami isteri yang sah, ada satu lafaz yang perlu divcapkan iaitu lafaz taklik yang terdapat pada sijil nikah mereka.

Ya, ia menjadi satu perkara yang wajib dan menjadi kebiasaan dalam perkahwinan yang dilangsungkan di negara kita. Laf4z taklik berkenaanlah yang meng1kat pihak suami dan isteri.

Sebenarnya, ada sebab kenapa lafaz taklik berk3naan dibuat kerana ia merupakan satu ‘perjanjian’ antara suami dan si isteri. Mudah kata, lafaz taklik adalah pengakuan gugurnya talak apabila perjanjian itu tidak dipenuhi.

Namun, janganlah sewenang2nya lafaz takl1k ini dilafazkan kerana lafaz cerai taklik adalah salah satu daripada jenis cerai dan ia diucapkan untuk membat4lkab sesebuah perkahwinan.

Jadi, bagi menjelaskan isu cerai t4klik ini, seorang peguam yang dikenali sebagai Wafda Kamilen telah berkongsi situasi jatuhnya talak kep4da sang isteri dan penjelasan lanjut tentang cerai taklik ini.

“Nasi sudah menjadi bubur, lafaz taklik tak boleh dit4rik balik sehinggalah berlaku perlanggaran.“

Ragam manusia, aneh-aneh la nak buat taklik pun. Ini mvngkin kedengaran jangkal, tapi tak mustahil ada juga orang lain hadap mende yang sama. Nasi sudah menjadi bubur, lafaz taklik tak boleh ditarik balik sehinggalah berlaku perlanggaran. Bila dah langgar, segeralah ke mahkamah syariah..

“Hanya Hakim Syarie sahaja yang boleh sabitkan samada jatuh talak ataupun tidak…”
Failkan permohonan pengesahan lafaz taklik. Sekali lagi saya tegaskan, hanya Hakim Syarie sahaja yang boleh sabitkan samada jatuh talak ataupun tidak..hati-hatilah para suami dlm soal taklik ni. Sesal dulu pendapatan, sesal kemudian tiada guna…

Kepada mereka yang sudah berumahtangga atau bakal bergelar suami isteri, janganlah amil mudah tentang hal ini. Ambillah isu ini sebagai pengajaran dan iktibar kepada kita semua.

Sumber: Wafda Kamilen | SiakapKeli

About admin

Check Also

“Siapa yang dia baawak balik tu?”, Wanita Terkejut Suami Masih Hidup Lepas 4 Hari ‘Dikebvmikan’

Seorang wanita m3nerima satu kejutan besar selepas suaminya yaang lama m3nghilang tiba2 sahaja pulang ke …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!