“Sampai hati….”-[VIDEO] Tak Sampai Separuh Pelajar Masuk Kuiz, Cikgu Ini Gigih Call Semua Pelajar

Disebabkan pandemik Cov1d-19 di Malaysia yang masih tidak pulih sepenuhnya, keb4nyakan kelas terpaksa dibuat secara atas talian. Segala kuiz atau peperiksaan pun terpaksa buat online juga tau sekarang.

Walaupun semuanya online, tapi itu tidak mematahkan semangat cikgu-cikgu untuk terus mengajar.

Tak ada orang yang respons dalam group Whatsapp

Menerusi satu perkongsian video yang dimuat naik oleh Izzati Ilyasa di Tiktok, dia berkongsi kisah tentang ayah dia yang gigih telefon semua pelajar untuk pastikan diorang bersedia jawab kuiz pada hari tersebut.

Bercerita kepada mStar, guru lelaki bern4ma Iliasa Omar yang berusia 55 tahun itu sebenarnya m3minta bantuan anak perempuan dia untuk siapkan kuiz dan hantar link kepada pelajar-pelajar di Whatsapp group, malangnya tiada seorang pun yang respons.

“Saya tolong ayah buat kuiz tu dan hantar link kepada pada setiap group Whatsapp tapi tak ada yang respons.”

Gadis berumur 25 tahun itu juga beritahu yang pada awalnya cuma 10 orang sahaja daripada 30 orang pelajar yang menyertai kuiz tersebut. Yang lain ni memang dah tak malas nak belajar ke macam mana?

Sanggup call setiap pelajar

Risau jika ada yang kehilangan markah untuk peperiksaan, guru berkenaan sanggup telefon setiap pelajar sebab risau kalau ada yang masih tak bangun tidur lagi ataupun terlupa dengan kuiz tersebut. Tapi, hanya seorang dua sahaja yang jawab panggilan.

“Ini bukan kali pertama berlaku. Selalu kalau ayah hantar nota dalam group pun memang sorang dua je balas. Kadang-kadang tak ada orang respons langsung.”

Walaupun ay4h dia tak begitu m4hir dalam sistem online, tapi mas1h gigih untuk mengajar siap minta tolong anak perempuan dia tunjuk ajar lagi tau.

Lebih menyedihkan, ada juga pelajar yang siap Whatsapp ayah dia cakap malas nak masuk kelas seolah-olah tiada adab dengan guru.

“Saya sedih sebab ada sekelompok pelajar yang tidak menghormaiti guru-guru mereka.”

Walaupun sekarang belajar online je, tapi adab berguru tu masih kena amalkan sebab itulah sumber keberkatan sebagai pelajar.

Sumber: mStar| TikTok @izzatiilyasa96 | LobakMerah

About admin

Check Also

Lelaki ditangkap curi susu bayi RM294, netizen kasihan mahu tolong bayarkan

Di kala musim pandemik yang dilihat belum berkesudahan ini, orang ramai terutama g0longan kurang kemampuan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!