Gambar sekadar hiasan

“Ini semua aturan ditetapkan Tuhan” – Kisah Lelaki 50-an Yang Pernah Jadi Jutawan Berubah Jadi Gelandangan

Siapa sangka daripada berada di tempat teratas, memiliki pendapatan jutaan ringgit, tidur di hotel 5 bintang, mampu menaiki penerbangan kelas bertama boleh berubah dalam sekelip mata sehingga sehingga tinggal di tempat berbumbungkan langit.

Gambar ekadar hiasan

Lelaki 50-an yang dikenali seb4gai Johari ini bergelandangan selam4 setahun selepas gagal dalam perniagaannya dalam 10 tahun lalu sehingga mengharapkan belas 1hsan orang lain.

Dalam sekelip mata Allah SWT uji saya apabila semua itu hilang malah pernah hidup bergelandangan serta mengharapkan belas ihsan orang lain.”

Kata Johari, tempoh itu merupakan detik paling sukar buat dirinya serta keluarga, namun dia tetap bersyukur dengan segala ‘peringatan’ yang Allah SWT berikan kepadanya.

Ada yang mengatakan bahawa dia disabotaj oleh orang-orang terdekat, namun Johari tidak berdendam dan redha dengan ketentuan Tuhan.

“Biasalah, ketika senang, adakalanya kita lupa siapa yang memberi rezeki dan nikmat. Ada yang mengatakan saya menjadi mangsa iri hati orang lain namun jika benar, saya sudah lama memaafkan individu terbabit.”

Johari dahulu hidupnya mewah, berkawan juga dengan orang kenamaan. Kesemua itu berubah apabila perniagaannya dalam bidang hartanah ‘jatuh’ dan ‘tidak menjadi’ sehingga kerugian besar dalam 10 tahun lepas.

Lebih menyedihkan, isteri tercinta meninggal dunia pada 2008. Saya cukup ‘terduduk’ ketika itu malah bergelandangan kerana tiada sumber pendapatan selain untuk makan minum,” katanya.

Orang yang menjadi kekuatannya kini ialah dua anaknya yang sedang melanjutkan pengajian di universiti. Namun begitu, selepas setahun bergelandangan, dia diambil bekerja sebagai penyelaras bagi kerja-kerja kebajikan di lapangan oleh sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO). Lapor Harian Metro

“Saya kini tinggal di rumah pusaka. Saya lebih gembira sekarang ini, apa yang saya lakukan sekarang memberi erti cukup besar buat saya serta keluarga,” katanya lagi.

Namun begitu, anaknya kini berjaya dalam hidup, anak perempuannya pula menuntut dalam bidang seni bina di Perancis manakala anak bongsu di universiti tempatan.

“Walaupun hari ini saya tidak berpendapatan jutaan ringgit namun saya bahagia dan bersyukur kerana dapat membantu orang kurang bernasib baik terutamanya rakan-rakan gelandangan.” katanya.

Sumber : HarianMetro | LobakMerah

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK YANG DI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

[VIDEO] Aksii Kuucing Seakaan Diuusap ‘Sesuatu’ Buat Ramai Tertanya2

Satu video yang mem4parkan seekoor kucing berwaarna oren di atas bumbung yang berkelakuan pelik telah …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!