”Di Atas Dunia Lagi Allah Telah Memuliakannya..” Kisah Perjalanan Terakhir Pemuda Maut Kemalangan

Dalam Islam, setiap kem4tian sese0rang yang berakhir dengan kebaikan disebut sebagai husnul khatimah atau maknanya, pengakhiran yang baik. Pasti semasa hayatnya, arwah begitu menj4ga hubungan dengan Allah dan sesama manusia.

Begitulah seperti yang dicerit4kan oleh Skuad Pengurusan Jenazah Malaysia (SPJM) hari ini ap4bila berpelu4ng menguruskan jenazah se0rang individu berusia 19 tahun y4ng diambil dari H0spital Serdang.

Menurut perk0ngsian SPJM di Facebook, jen4zah tersebut merup4kan seorang pengh4ntar makanan yang terk0rban di jalanan dalam nahas y4ng tidak dijangka ketika mencari rezeki. Pengurusan jenazahnya telah berj4lan dengan lancar dan amat mud4h sekali.

 

“Benarlah seperti apa yang dikata bah4wa syarat untuk m4ti itu tidak semestinya tua. Arwah bekerja seb4gai penghantar makanan dan asbab kematiannya adalah arwah terlibat dalam satu kemalangan jalan raya ketika bekerja.
“Ramai sahabat handai telah hadir untuk bersama-sama membantu dalam menguruskan jenazahnya, bermula dari hospital sehinggalah ke tanah perkuburan.
Gambar menunjukkan majlis solat jenazah
“Di atas dunia lagi Allah telah memuliakannya di mana pengurusan jenazahnya telah berjalan dengan lancar dan amat mudah sekali. Ibu arwah berh4jat untuk menatap wajah anaknya buat kali yang terakhir dan kami telah tunaikan hasratnya.
“Wajah anak ditatap dengan penuh rasa kasih dan sayu untuk kali yang terakhir. Benarlah, kasih ibu itu membawa ke syurga,” maklum perkongsian tersebut.
Dalam pada itu, arwah juga telah selamat disemadikan di Tanah Perkuburan Islam Jalan Kebun, Klang sambil diiringi doa daripada puluhan sahabat handai, ahli keluarga dan saudara-mara yang hadir.
“Mudah-mudahan Allah menempatkan dirimu d4lam kalangan salafussoleh serta syurga buatmu. Damai la dikau di negeri abadi. Innalillahi wa inna ilaihi raji’iun. Al-Fatihah..” tambahnya.

Urusan 4mbil jenazah dari Hospital Serdang hingg4 ke pengebumian dalam liang lahad d4ri pukul 12 tengah hari hingga 2.30 petang tadi berjalan dengan lancar melibatkan dua petugas SPJM.

Semoga arwah tenang di sana dan ditempatkan dalam kalangan orang beriman, Aamiin.

Sumber: Facebook Skuad Pengurusan Jenazah Malaysia | SiakapKeli

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK YANG DI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

Baru 5 Bulan Kahwin, Wanita Mengaamuk Dapat Tangkap Suaminya Berdua2an Dengan ‘Kekasih Gelap’ Dalam Rumah

Baru-baru ini tular satu videeo di Indonesia yang memaparkan seorang wanita yang menyerang suami dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!