‘Jangan Hina Agama Kami’- Netizen Berang Rancangan Tarian Korea Guna Lagu Remix Laungan Azan

Sebut mengenai industri K-Pop, pasti ramai yang cukup tahu dengan jumlah peminatnya yang ramai seluruh dunia. Di Malaysia juga tidak kurang hebatnya menerusi jumlah penonton yang mengikuti rapat rancangan dari Korea Selatan tersebut.

Dalam pada itu, tular sebuah isu baru-baru ini apabila sebuah rancangan t4rian iaitu Street Woman Fighter telah menggun4kan sebuah lagu pembukaan yang merupakan remix daripada laungan azan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Izzati Elya (@izzatielya.official)

Penggunaan lagu tersebut nyata membuatkan penonton khususnya mereka y4ng beragama Islam berang selepas menyentuh sensitiviti agama dengan menggunakan laungan azan sebagai lagu dan juga hiburan.

Bukan itu sahaja, pihak Mnet turut dikecam hebat oleh para netizen dengan tanda pagar #MnetApologize yang menyeru Mnet untuk menggunakan lagu lain serta mahu pihak Mnet memohon maaf atas tindakan yang dilakukan.

Berikut merupakan respon netizen mengenai isu ini.

Sehubungan dengan itu, pihak Mnet tampil dengan permohonan maaf dengan kesalahan yang dibuat selepas memaklumkan pihak mereka tidak menyedari lagu tersebut menyentuh sensitiviti agama. Pihak Mnet juga sedia menggantikan lagu lain bagi acara pembukaan rancangan tersebut.

Untuk pengetahuan, lagu ini sudah mulai diterbit sejak tahun 2013 lagi dan diny4nyikan oleh kumpulan Losers. Walau bagaimanapun, kumpulan ini mul4i mendapat perhatian pen0nton pada tahun ini selepas digunakan pada acara berkenaan.

Sehingga kini, lagu tersebut di YouTube telah menerima lebih 12,000 dislikes dan 150,000 tontonan selepas insiden tersebut di mana para netizen bertindak mahu report lagu berkenaan.
Sepatutnya sebagai artis atau orang yang terkenal perlulah lebih prihatin terhadap perkara yang akan menyentuh sensitiviti agama.

Walaubagaimanapun, Tahniah kepada netizen kerana masih memartabatkan dan membela agama yang dihina  sehingga lagu ditukar dan permohonan maaf dibuat, semoga tiada lagi isu penghinaan islam.

Sumbwer : Instagram @izzatielya.official | theVocket

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK YANG DI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

[VIDEO] Aksii Kuucing Seakaan Diuusap ‘Sesuatu’ Buat Ramai Tertanya2

Satu video yang mem4parkan seekoor kucing berwaarna oren di atas bumbung yang berkelakuan pelik telah …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!