“Jauhnya!” -[VIDEO] Botol Sampah Negara Jiran ‘Merantau’ Sampai ke Pulau di Johor, Pemuda Beri Pesanan

Alam sekitar adalah anugerah Tuhan yang indah dan amat bernilai untuk kesejahteraan kehidupan yang perlu dijaga. Dalam pada itu, terdapat kumpulan-kumpulan yang menjaga alam sekitar telah ditubuhkan salah satunya Tengah Island Conservation di Johor.

Team Tengah Island Conservati0n yang menj4lankan aktiviti pembersihan pantai, pem4ntauan penyu dan hatcheri, pemantauan terumbu karang dan rumpai laut dan pemantauan keluang akan terus bergiat aktif dalam menjaga ekosistem di kawasan marine walaupun tidak ada pelancong yang datang.

“Jauhnya travel“

Semalam, dalam perkongsian team tersebut, merek4 telah memuat naik vide0 di akaun Tiktoknya yang menunjukkan koleksi bot0l air dari neg4ra- negara jiran yang dijumpai mereka di Pantai Goal, Johor.

Berikut adalah video yang dikongsikan :

Kumpulan tersebut y4ng diberi n4ma sempena nama tempat di Johor i4itu Pulau Tengah, Mersing kali ini mereka menjalankan aktiviti pembersihan pantai di Pulau Goal. Tapi apa yang mengejutkan adalah botol-botol s4mpah y4ng dikutip di persisiran p4ntai itu bukan semu4 berasal dari Malaysia.

Menurut mereka, beberapa b0tol tersebut merupakan bot0l yang hanyut d4ri negara-neg4ra yang berada di sekitar Malaysia. Walaupun korang fikir macam tak logik, sebenarnya sampah-sampah yang ada di l4ut mampu ‘merantau’ beribu-ribu kilometer.

Sampah yang dibu4ng itu boleh merantau jauh merata-rata, jikalau betul tempat buangnya, maka tidak akan sampainya ke sini”.

“I’m sorry Malaysia”

Video yang dimuat naik semalam telah mendapat lebih daripada satu juta tontonan di Tiktok. Menjengah di ruangan komen, rata-rata netizen sangat terkejut dan tidak menyangka botol-botol tersebut mampu pergi sejauh itu.

Ada juga netizen yang mewakili negara mereka meminta maaf atas apa yang berlaku. Mereka juga kagum dengan aktiviti yang dijalankan oleh team tersebut.

Antara komen yang min tertarik untuk berkongsi:

Mereka sudah menjelaskan bahawa video yang dimuat naik bukanlah untuk menuduh m4na-mana pihak, hakikatnya sekadar nak beri pesanan pada semua.

Kan pihak berkuasa dah sediakan tong sampah, tu pun nak buang merata-rata lagi.

Harap semua pihak sentiasa menjaga kebersihan alam sekitar kita supaya generasi akan datang dapat merasai juga nikmat alam sekitar yang bersih. Sayangilah alam sekitar kita !

Sumber : LobakMerah

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK YANG DI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Aku tahu budak stress, aku faham” – Fynn Jamal Terkilan Orang Ramai Berkerumun Di Air Terjun Lepas Dapat Kelonggaran

Baru-baru ini viral satu rakaman video menunjukkan satu rakaman orang ramai berkerumun di sebuah tempat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!