Jiwa tenang di dasar laut, jejaka baru dapat lesen menyelam kongsi momen bertuah jumpa ‘whale sh4rk’ di Pulau Redang – “Besar macam bas mini”

PERTEMUAN yang tak disangka-sangka.

Begitulah kisahnya mengen4i jejaka ini yang terserempak dengan seekor hidupan laut gerg4si ketika dia m3nyelam di Pulau Redang, Terengganu pada penghujung Ogos lalu.

Menurut Muhammad Ameer Hakim Hamzani Anuar, 23, pengalaman bersemuka secara dekat dengan ‘whale sh4rk’ sekitar 15 minit dianggap sebagai detik paling berharga dalam hidupny4.

“Saya rasa, mana-mana p3nyelam pun pastinya mengimpikan untuk bertemu dengan haiwan ini. Ia merupak4n pengalaman pertama seumur hidup saya.

“Ketika itu saya menyel4m bersama bos dan seorang lagi ahli team. Ketika sedang menyelam, tiba-t1ba kawan tunjuk ke arah belakang saya.

“Kami pusing tengok whale sh4rk ada di belakang, besar macam bas mini. Saya tak takut, tapi rasa cukup t3ruja dapat jumpa dengan hidupan yang legendary macam n1.

“Tak s4ngka boleh tengok depan mata. Ia berpusing-pusing di situ dalam 15 minit s3belum berlalu pergi,” ujarnya kepada mStar.

Ameer m3ndapat lesen menyelam pada tahun lepas.

Jejaka y4ng mesra disapa Ameer itu turut berkongsi video haiwan berkenaan menerusi l4man Instagram miliknya untuk disimpan sebagai kenangan.

Bercerita l4njut, dia yang bekerja sebagai pembantu peribadi sudah meminati aktiviti ekstr3m itu sejak kecil lagi.

Saya rasa ten4ng jiwa ketika menyelam kerana dapat lihat benda yang tak ada di darat. Mem4ng puas hati.
AMEER
Namun katany4, impian untuk memiliki lesen menyelam baru sahaja direalisasik4n pada tahun lalu.

“Masa kecil dvlu saya pernah ke Langkawi. Bila tengok orang pakai suit untuk menyelam, timbvl rasa minat. Jadi akhirnya saya ambil lesen menyelam tahun lepas.

“Bila dah ada r3zeki dan kemampuan lebih sikit, saya penuhi impian lama itu. Kos ambil lesen m3nyelam pula sekitar RM1,500.

“Saya pertama k4li menyelam di Pulau Tioman, kemudian di Sipadan. InsyaAllah lepas pandemik c0v1d-i9 reda dan sempadan negara dibuka, saya nak pergi menyelam di B4li, Indonesia,” ujarnya.

Paparan skrin video yang dikongsi oleh Ameer.

Menurut anak kelahiran Sungai Petani, Kedah itu, aktiviti menyelam memberi satu pengalaman dan kepuasan luar biasa baginya.

“Kalau saya menyelam, saya biasanya akan bercakap dengan diri sendiri. Jadi pada waktu itu macam-macam ilham datang dalam kepala.

“Suasana dalam laut sunyi, yang ada cuma bunyi oksigen kita. Saya rasa tenang jiwa ketika menyelam kerana dapat lihat benda yang tak ada di darat. Memang puas hati,” ujarnya lagi.

Dalam pada itu, Ameer turut memberi galakan kepada individu di luar sana yang memiliki minat sama dengannya agar tidak takut untuk mengejar impian.

Ameer merancang untuk menyelam di luar negara pada masa akan datang.

“Kalau minat, kena plan betul-betul. Kita kena buat survey, tahu kos yang diperlukan dan baru kita teruskan.

“Ibaratnya kita minat kereta, kita pergi tengok dulu sebelum beli. Begitu juga dengan menyelam, boleh je pergi tinjau-tinjau dulu barang kelengkapan untuk menyelam.

“Simpan duit untuk buat lesen dan rancang dengan betul. Kalau sekadar ada keinginan saja, impian akan kekal jadi mimpi,” ujarnya lagi.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Catatan Terakhir

Sumber : mStar

About admin

Check Also

6 Tanda-Tanda Menjelang Sak4ratul M4ut dalam Islam- Moga Jadi Ped0man Buat Kita Semua

Merasakan tanda sakar4tul m4ut adalah sebuah berk4h Manusia sebagai makluk ciptaan 𝘈𝘭𝘭𝘢𝘩 𝘚𝘞𝘛 sejatinya menjalani …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!