Pasangan Suami Isteri Kongsi Ikhtiar Semasa Di Hospitali “Bekas Pesakit Lega Disahkan Bebas ๐‚๐จ๐ฏ๐ข๐-๐Ÿ๐Ÿ— ๐Š๐š๐ญ๐ž๐ ๐จ๐ซ๐ข ๐Ÿ’”

Pengalaman dijangkiti ๐‚๐จ๐ฏ๐ข๐-๐Ÿ๐Ÿ— pastinya bukan mudah untuk pesakit yang pernah dijangkiti. Dengan masalah kesihatan dan ๐ฌ๐ญ๐ข๐ ๐ฆ๐š masyarakat, sedikit sebanyak pastinya ia boleh menjejaskan em0si dan mental pesakit.

Apatah lagi bila terbaca kisah-kisah sedih yang menyayat hati melibatkan para pesakit ๐‚๐จ๐ฏ๐ข๐ yang terpaksa dikuarantin jauh dari keluarga. Ada yang pergi dalam keadaan penuh harapan dan ceria, yang pulang hanya jasad disambut keluarga berduka.

Kisah-kisah sebegini pastinya menjadi mimpi ngeri kebanyakan pesakit ๐‚๐จ๐ฏ๐ข๐-๐Ÿ๐Ÿ— dan ahli keluarga.

Bagi pasangan Kak Tina dan Abang Rahim, mereka menjadi antara sejuta rakyat Malaysia yang diuji dengan ๐ฏ๐ข๐ซ๐ฎ๐ฌ ๐‚๐จ๐ฏ๐ข๐-๐Ÿ๐Ÿ—.

Kongsi Kak Tina, dia menyangka dirinya dan suami yang menghidap ๐‚๐จ๐ฏ๐ข๐-๐Ÿ๐Ÿ— kategori 4 akan dimasukkan ke wad ๐ˆ๐‚๐” dalam tempoh yang lama, namun bersyukur kerana dibenarkan keluar lebih awal.

Berk0ngsi ikhtiar dilakukan, Kak Tina berkata mereka turut ๐ฆ๐ž๐ง๐ ๐š๐ฆ๐›๐ข๐ฅ ๐ฌ๐š๐ซ๐š๐ง๐  ๐›๐ฎ๐ซ๐ฎ๐ง๐  sebagai usaha untuk menguatkan imunisasi badan dan sistem pernafasan.

โ€œMasa akak di ๐ˆ๐‚๐” tu, akak tanya d0kt0r boleh ke tak kak minum sarang burung. Doktor tu terus cakap, โ€œB0leh, bagus sarang burung elok untuk ๐ฉ๐š๐ซ๐ฎ-๐ฉ๐š๐ซ๐ฎโ€.

โ€œPastu akak dengan Abang Rahim terus minum. Lepas dua hari Abang Rahim minum gastrik dia terus hilang tak ada lagi. D0kt0r pun cakap kat dia yang gastrik dia dah 0kay. Alhamdulillah,โ€ kongsi Kak Tina.

โ€œAkak pulak lepas minum pernafasan makin 0kay,โ€ ujarnya.

Khasiat sarang burung

Berdasarkan kajian diterbitkan ๐”๐’ ๐๐š๐ญ๐ข๐จ๐ง๐š๐ฅ ๐‹๐ข๐›๐ซ๐š๐ซ๐ฒ ๐จ๐Ÿ ๐Œ๐ž๐๐ข๐œ๐ข๐ง๐ž, sarang burung dipercayai mampu menguatkan sistem imunisasi tubuh dengan menggalakkan penghasilan antib0di.

Berdasarkan kajian sama juga, pengambilan sarang burung selama 30 hari dipercayai dapat mengurangkan kesan sampingan kim0terapi yang boleh menyebabkan perencatan imun usus pesakit kanser.

Malah, di ๐๐š๐ฅ๐ข ๐ˆ๐ง๐๐จ๐ง๐ž๐ฌ๐ข๐š, sup sarang burung semakin dicari-cari oleh penduduk setempat ketika pandemik ini kerana khasiatnya yang dikatakan dapat mengurangkan batuk dan melancarkan fungsi paru-paru.

Kongsi Pensyarah Kanan Sains dan Teknologi Makanan ๐”๐ข๐“๐Œ, Dr Eddie Tan Ti Tjih, penyelidikan mengenai sarang burung semakin meningkat sejak 2010 sehingga 2020 di mana kajian-kajian tersebut memfokuskan kepada kesan bahan itu terhadap perkembangan 0tak, kesihatan kulit dan ๐ฉ๐š๐ซ๐ฎ-๐ฉ๐š๐ซ๐ฎ.

Hasilnya, saintis mendapati sarang burung walet boleh membantu meningkatkan fungsi kognitif otak dan menguatkan ingatan melalui peningkatan potensi hipp0campus. Ia juga didapati boleh mengurangkan inflamasi (keradangan) saraf dengan memberi perlindungan kepada sistem saraf.

Bagi kesihatan kulit pula, sarang burung walet dipercayai b0leh membantu mempercepatkan penyembuhan luka dan mengurangkan inflamasi selain mencegah penuaan. Malah, ujian ke atas lalat buah yang memakan sarang burung juga mendapati ia mempunyai kadar kelangsungan hidup yang lebih tinggi serta jangka hayat yang lebih panjang.

Tak terhenti di situ, jelasnya, sarang burung walet juga didapati mampu menghalang kitaran hidup virus ๐ข๐ง๐Ÿ๐ฅ๐ฎ๐ž๐ง๐ณ๐š ๐€ setanding agen antiviral komersial selain meningkatkan antibodi dengan menggalakkan pertumbuhan ๐’๐ž๐ฅ ๐ dan beberapa jenis antibodi seperti ๐ˆ๐ฆ๐ฎ๐ง๐จ๐ ๐ฅ๐จ๐›๐ฎ๐ฅ๐ข๐ง ๐„, ๐€, ๐Œ ๐๐š๐ง ๐†.

Menyedari kepentingan kekuatan imunisasi tubuh terutama semasa pandemik ini, syarikat produk sarang burung, Aafyawalet terpanggil untuk mendekati seramai 23 pesakit ๐‚๐จ๐ฏ๐ข๐-๐Ÿ๐Ÿ— bersimptom daripada kategori 3 dan 4 untuk membantu mereka melalui pemakanan yang sihat sebagai ikhtiar selain suntikan vaksin.

Kak Tina dan suami merupakan antara penerima sumbangan yang terdiri daripada kanak-kanak dan individu dewasa berusia 30 sehingga 50 tahun.

Kongsi pihak Aafyawalet, ada antara pesakit yang dibantu mereka dijangka dalam pemerhatian doktor selama 30 hari, namun dibenarkan discaj pada hari ke sepuluh kuarantin.

Duit banyak tidak bermakna bila dah sakit

Tak kira tua atau muda, kaya atau miskin, semua terdedah kepada risiko yang sama bahaya ๐‚๐จ๐ฏ๐ข๐-๐Ÿ๐Ÿ—.

Jadi, semasa masih sihat inilah kita perlu menjaga kesihatan melalui pemakanan yang baik dan bernutrisi untuk menguatkan imuniti tubuh.

Terpanggil untuk sama-sama berkongsi khasiat terkandung dalam sarang burung, pengasas Aafyawalet, Puan Maria dan Puan Suhaiza telah memulakan penghasilan produk mereka sejak PKP 1, tahun lalu.

Bermula dari rumah, kini mereka sudahpun mempunyai premis sendiri bagi memenuhi permintaan sarang burung yang tinggi.

Malah, produk mereka juga dikeluarkan di kilang bertaraf GMP dan mendapat pengiktirafan ๐‡๐š๐ณ๐š๐ซ๐ ๐€๐ง๐š๐ฅ๐ฒ๐ฌ๐ข๐ฌ and ๐‚๐ซ๐ข๐ญ๐ข๐œ๐š๐ฅ ๐‚๐จ๐ง๐ญ๐ซ๐จ๐ฅ ๐๐จ๐ข๐ง๐ญ๐ฌ (๐‡๐€๐‚๐‚๐). Terjamin berkualiti dan sudah tentu halalan thoiyyiban kerana dihasilkan muslim sendiri selain mempunyai pengiktirafan MeSTI sekaligus menjamin kehalalan produk.

Bukan itu sahaja, Aafyawalet juga telah melepasi ujian klinikal dari Jabatan Nutrisi dan Dietetik dari Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan UPM yang mengesahkan kandungan produk mereka adalah semulajadi dan selamat untuk diamalkan semua peringkat umur termasuk ibu hamil dan kanak-kanak seawal usia tiga tahun.
Ia juga dipercayai boleh membantu mengatasi masalah kulit selain melawaskan pencernaan dan meningkatkan imuniti badan bagi melawan penyakit berjangkit.

Setakat ini, Aafyawalet telah mengeluarkan tiga perisa minuman sarang burung yang menyegarkan iaitu Sarang Burung Gula Batu, Sarang Burung Madu dan Sarang Burung Premium dengan kandungan 18 peratus sarang burung.

Pada harga permulaan hanya RM10 sahaja sebotol, anda boleh mendapatkan minuman dengan kandungan 7 peratus sehingga 18 peratus sarang burung.

Aafyawalet juga pernah muncul di kaca televisyen dan siaran radio antaranya ๐’๐ž๐ฅ๐š๐ฆ๐š๐ญ ๐๐š๐ ๐ข ๐Œ๐š๐ฅ๐š๐ฒ๐ฌ๐ข๐š ๐๐ข ๐“๐•๐Ÿ, ๐๐จ๐ซ๐š๐ค ๐Š๐จ๐ฉ๐ข๐ญ๐ข๐š๐ฆ (๐“๐•๐Ÿ‘), ๐“๐• ๐€๐ฅ๐ก๐ข๐ฃ๐ซ๐š๐ก, ๐‘๐š๐๐ข๐จ ๐Š๐ฅ๐š๐ฌ๐ข๐ค ๐‘๐“๐Œ ๐ฌ๐ž๐ซ๐ญ๐š ๐‡๐š๐ซ๐ข๐š๐ง ๐Œ๐ž๐ญ๐ซ๐จ.

Sumber: Siakapkeli

About admin

Check Also

Jiwa tenang di dasar laut, jejaka baru dapat lesen menyelam kongsi momen bertuah jumpa โ€˜whale sh4rkโ€™ di Pulau Redang โ€“ โ€œBesar macam bas miniโ€

PERTEMUAN yang tak disangka-sangka. Begitulah kisahnya mengen4i jejaka ini yang terserempak dengan seekor hidupan laut …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!