(Video) Pemandu ‘Sel4mber’ Bawa Kereta ‘Berenang’ Di Air Macam Sampan Seberangi Sungai Je

Sebuah 𝐤𝐞𝐫𝐞𝐭𝐚 𝐇𝐢𝐥𝐮𝐱 tular di media s0sial selepas dirakam merentasi takungan air bagaikan perahu yang sedang melalui sung4i.

Menurut 𝐎𝐭𝐨𝐦𝐨𝐭𝐢𝐟.𝐤𝐨𝐦𝐩𝐚𝐬.𝐜𝐨𝐦, kenderaan itu merent4si air yang dalam sehingga menutupi bahagian b0net kereta berkenaan.

Memetik dari 𝐊𝐞𝐭𝐮𝐚 𝐉𝐚𝐛𝐚𝐭𝐚𝐧 𝐒𝐨𝐤𝐨𝐧𝐠𝐚𝐧 𝐓𝐞𝐤𝐧𝐢𝐤𝐚𝐥 𝐏𝐞𝐧𝐠𝐞𝐝𝐚𝐫 𝐏𝐓 𝐓𝐨𝐲𝐨𝐭𝐚 𝐀𝐬𝐭𝐫𝐚 𝐌𝐨𝐭𝐨𝐫, Didi Ahadi, hal itu merupakan tindakan berisik0 kerana ia boleh menyebabkan air masuk melalui lubang udara dan ke dalam mesin.

Ujarnya, pemasangan akses0ri seperti sn0rkle diperlukan ketika melalui kawasan air yang dalam bagi menggantikan fungsi saluran udara standard agar dapat melindungi jenter4 ketika pemanduan offr0ad.

“Sn0rkle diperlukan untuk offr0ad ketika melalui kawasan takungan air yang tinggi supaya air tidak masuk ke bahagian dalam sekaligus mengelakkan water hammer,” katanya seperti ditulis portal tersebut.

Udara yang masuk ke saluran sn0rkle terus menuju ke penapis udara dan disalurkan ke ruang mesin. Namun begitu tambahnya, jika berhadapan kawasan air yang tinggi, adalah lebih baik menghind4ri bagi mengelakkan sebarang ker0sakan.

Rakaman aksi tersebut telah dikongsikan di akaun 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤 @𝐲𝐨𝐠𝐢𝐛𝐞𝐭𝐭𝐞𝐫_𝟏𝟏 dan mendapat lebih 473 ribu tont0nan sejak dimuat naik.

Sumber: SIAKAP KELI

About admin

Check Also

6 Tanda-Tanda Menjelang Sak4ratul M4ut dalam Islam- Moga Jadi Ped0man Buat Kita Semua

Merasakan tanda sakar4tul m4ut adalah sebuah berk4h Manusia sebagai makluk ciptaan 𝘈𝘭𝘭𝘢𝘩 𝘚𝘞𝘛 sejatinya menjalani …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!