Kenapa P0lis Selalu Sentuh Bahagian Belakang Kereta Ketika Tah4n Pemandu? Rupanya Ini Sebabnya

Meminta pemandu untuk menunjukkan lesen dan nombor pend4ftaran mereka merupakan pr0sedur biasa daripada pegawai p0lis semasa hentian lalu lintas. Walau bagaimanapun, mungkin terdapat segel1ntir pemandu yang tidak menyedari 4ksi peg4wai p0lis menyentuh lampu belakang kereta.

Terdapat banyak sebab mengapa p0lis di ๐˜ˆ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ช๐˜ฌ๐˜ข ๐˜š๐˜บ๐˜ข๐˜ณ๐˜ช๐˜ฌ๐˜ข๐˜ต akan menyentuh lampu belakang kereta ketika sedang men4han pemandu kereta tersebut. Menurut ๐˜“๐˜ข๐˜ธ ๐˜‹๐˜ช๐˜ค๐˜ต๐˜ช๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ณ๐˜บ, sebelum kamera dipasang di d4shboard kenderaan p0lis, mengetuk lampu belakang adalah cara mereka untuk meninggalkan bvkti pertemuan.

C4p jari yang ditinggalkan di kenderaan tersebut akan menjadi bvkti bahawa wujud inter4ksi antara peg4wai p0lis dengan pemandu kenderaan. Hal ini sebagai langkah berjaga-jaga sekiranya sesuatu berlaku kepada pihak p0lis semasa hentian lalu lintas dijalankan.

Cara ini juga dapat membantu peg4wai p0lis yang lain untuk mengesan anggota p4sukan yang hilang walaupun tanpa bukti vide0 jen4yah yang berlaku. ๐˜›๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜š๐˜ต๐˜ฆ๐˜ท๐˜ฆ ๐˜”๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฐ turut menyokong te0ri ini dengan memberitahu kepada media News 6, โ€œKetika pegawai undang-undang melakukan hentian lalu lintas, ada banyak pr0sedur yang perlu dilakukan. Tidak hanya demi kesel4matan pemandu, tetapi juga untuk kesel4matan petugas. Salah satu prosedur tersebut dapat menjadi bukti berlakunya interaksi antara pegawai p0lis dengan kereta itu seperti menyentvh bahagian lampu belakang.โ€

Antara sebab lain pegawai p0lis bertind4k sedemikian adalah untuk mengejutkan pemandu. Mungkin terdapat pemandu yang membawa bahan terl4rang di dalam kereta seperti senj4ta 4pi, pelvru atau dad4h. Lantas, mereka akan berusaha untuk menyembunyikan bahan2 terl4rang tersebut sebelum peg4wai p0lis menghampiri tingkap.

Pemandu biasanya akan berhenti seketika setelah mendengar bunyi ketukan dan ia membuatkan pihak p0lis mempunyai lebihan masa untuk mengetahui apa yang cuba disembvnyikan oleh pemandu tersebut. Oleh sebab inilah pih4k p0lis akan menyentuh lampu belakang kereta pemandu, iaitu untuk mengejvtkan orang di dalamnya.

Taktik p0lis ini juga bertujuan untuk memastikan bagasi dalam keadaan terkvnci supaya tidak ada yang dapat l4ri keluar daripada bagasi tersebut. ๐˜›๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜”๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฐ berkata, โ€œMungkin kedengaran agak โ€œgil4โ€, tetapi ia ingin memastikan bahawa tidak ada yang mel0mpat keluar daripada bagasi dan dilindvngi dengan betul.

Sumber The Sun, SiakapKeli

About admin

Check Also

6 Tanda-Tanda Menjelang Sak4ratul M4ut dalam Islam- Moga Jadi Ped0man Buat Kita Semua

Merasakan tanda sakar4tul m4ut adalah sebuah berk4h Manusia sebagai makluk ciptaan ๐˜ˆ๐˜ญ๐˜ญ๐˜ข๐˜ฉ ๐˜š๐˜ž๐˜› sejatinya menjalani …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!