Tergamam Tiba-Tiba Bapa Pengantin Perempuan Terus Berdiri T4ngguhkan Majlis Nik4h Gara-Gara Tok Kadi Minta Nak Tengok Duit Hant4ran!

Akad nik4h merupakan detik indah yang dinantikan oleh setiap pasangan yang bercinta. Saat l4faz diakad, maka bersatulah 2 jiwa dalam melayari b4htera rumahtangga. Namun, cuba bayangkan di mana majlis yang diimpikan tidak menjadi kenyataan. Ini bukan cerita cinta putus di tengah jalan, bukan 2 minggu lagi mahu kahwin majlis c4ncel.

Oleh Kerana Duit Hantaran Hil4ng, Pengantin Pun Terus Tinggalkan M4sjid

Tapi realitinya si lelaki sudah bersedia di depan tok kadi mahu meL4fazkan akad aku terima nik4hnya, si gadis di belakang sudah tersenyum deb4r ditemani saudara mara dan rakan-rakan. Tiba-tiba sahaja, majlis tidak dapat diteruskan kerana album wang hantaran kosong. Siapa yang tidak sedih? Lagi-lagi bukan sikit jumlahnya itu.

Perkongsian pengalaman oleh Khairul Hakimin Muhammad semasa menjadi jurugambar untuk satu majlis nik4h boleh dijadikan ikhtib4r buat semua bakal pengantin di luar sana. Kalau berkaitan dengan duit, semua orang boleh lupa diri walaupun orang yang kita percaya. Berhati-hatilah.

Saya berjalan laju. Mahu pastikan bakal pengantin sentiasa di hadapan saya. Ibunya menghubungi saya sekitar beberapa hari sahaja lagi sebelum hari nik4h. Oleh kerana pernah ambil gambar orang kahwin, saya layan sahajalah. Sampai di m4sjid.

Pengantin diminta mengambil wvduk kemudian menunaikan sol4t 2 rakaat. Hantaran disusun berderet, setentang dengan hantaran pihak wanita. Sesudah semuanya sampai, pihak wanita memulakan majlis. Tok kadi sudah duduk, lalu pengantin perempuan diminta duduk di bahagian belakang.

Biar nampak dan s4hih itulah pengantinnya. Baru sahaja mahu bermula, Tok Kadi tanya, โ€œ๐˜‰๐˜ฐ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฉ ๐˜ด๐˜ข๐˜บ๐˜ข ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜จ๐˜ฐ๐˜ฌ ๐˜ฅ๐˜ถ๐˜ช๐˜ต ๐˜ฉ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ต๐˜ข๐˜ณ๐˜ข๐˜ฏ?โ€ Lalu pengapit menghulurkan sen4skhah buku berupa album. Yang biasanya kita letakkan duit bersusun di dalamnya. T0k Kadi menyambut.

Lalu diselakkan helaian pertama, kedua dan memandang wajah pengantin. Lalu berbisik. Kemudian kecoh. S0ksek sana sini. Pengantin bangun, mendapatkan ibunya. Ibunya memegang dada. Lalu juga bangun mahu melihat sendiri album tersebut. Ya kosong.

T0k Kadi bertanya jujur kepada pengantin, lalu pengantin menjawab โ€œ๐˜š๐˜ฆ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ณ๐˜ฏ๐˜บ๐˜ข ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ข๐˜ฅ๐˜ข, ๐˜ฅ๐˜ถ๐˜ช๐˜ต ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ช ๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฎ๐˜ช ๐˜ต๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ๐˜จ๐˜ข๐˜ญ ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜จ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฑ๐˜ถ๐˜ฑ๐˜ถ ๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฎ๐˜ช. ๐˜‹๐˜ช๐˜ข ๐˜ฌ๐˜ช๐˜ณ๐˜ช๐˜ฎ๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฑ๐˜ข๐˜ฅ๐˜ข ๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฎ๐˜ช ๐˜ฑ๐˜ข๐˜จ๐˜ช ๐˜ต๐˜ข๐˜ฅ๐˜ช. ๐˜’๐˜ข๐˜ฎ๐˜ช ๐˜ต๐˜ข๐˜ฌ ๐˜ฃ๐˜ถ๐˜ฌ๐˜ข, ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ข ๐˜ฌ๐˜ข๐˜ต๐˜ข ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ข ๐˜ฌ๐˜ฆ ๐˜ฌ๐˜ญ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ช๐˜ฌ, ๐˜ต๐˜ข๐˜ฌ ๐˜ด๐˜ช๐˜ฉ๐˜ข๐˜ต. ๐˜›๐˜ข๐˜ฑ๐˜ช ๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฎ๐˜ช ๐˜ค๐˜ข๐˜ญ๐˜ญ ๐˜ต๐˜ข๐˜ฌ ๐˜ซ๐˜ข๐˜ธ๐˜ข๐˜ฃ-๐˜ซ๐˜ข๐˜ธ๐˜ข๐˜ฃ.โ€

Tok Kadi tanya pihak perempuan,โ€œ๐˜•๐˜ข๐˜ฌ ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ถ๐˜ด๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ข๐˜ต๐˜ข๐˜ถ ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ค๐˜ข๐˜ฎ ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ข?โ€ ๐˜“๐˜ข๐˜ญ๐˜ถ ๐˜ฃ๐˜ข๐˜ฑ๐˜ข ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜จ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ต๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ฑ๐˜ถ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ด๐˜ถ๐˜ข๐˜ณ๐˜ข, โ€œ๐˜‰๐˜ฐ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฉ ๐˜ฌ๐˜ช๐˜ต๐˜ข ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ช 1 ๐˜ซ๐˜ข๐˜ฎ? ๐˜’๐˜ข๐˜ญ๐˜ข๐˜ถ ๐˜ต๐˜ข๐˜ฌ ๐˜ข๐˜ฅ๐˜ข ๐˜ซ๐˜ถ๐˜จ๐˜ข, ๐˜ฌ๐˜ช๐˜ต๐˜ข ๐˜ต๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ๐˜จ๐˜ถ๐˜ฉ ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ซ๐˜ญ๐˜ช๐˜ด ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ช.โ€ Panggg, ibu pengantin lelaki pengsan. Pengantin perempuan menangis teres4k-esak.

Kami yang jadi jurugambar ini duk berdiri sahaja melihat drama besar ini. Suasana terus kecoh. Pengantin lelaki sekejap ke sana, sekejap ke sini. Duit h4ntaran RM12,000 hilang begitu sahaja. Selepas sejam, pengantin perempuan dan rombongannya bangun tinggalkan m4sjid.

Bapanya berker4s tidak mahu teruskan majlis sekiranya duit hantaran tidak diberi sebelum nikah. Lalu duduklah kami di masjid dengan sepi. Sedang berdiam diri memandang sesama sendiri, pengantin lelaki duduk dan bersandar di dinding masjid sebaris dengan kami.

Lalu menangis sekuat hatinya. Bapanya memvjuk-mujuk. Menepuk bahunya. Lalu mereka berpeluk. Selang sebulan dua, saya dihubungi lagi. Majlis nikah antara mereka dibuat sekali lagi. Dan majlis itu berjaya. Selepas semua urusan nikah selesai, mereka memaklumkan yang pasangan ini akan ke Engl4nd untuk sambung belajar.

Rupanya kenduri mereka digabungkan sahaja di sebuah dewan. Sudah selesai kerja kami mengambil gambar, pengantin lelaki duduk dengan saya dan kawan (yang sama mengambil gambar). Kami bersembang bersama-sama. Lalu terp4cul di bibirnya:

โ€œ๐˜๐˜ช๐˜ฅ๐˜ถ๐˜ฑ ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ช ๐˜ต๐˜ข๐˜ฌ ๐˜ถ๐˜ด๐˜ข๐˜ฉ๐˜ญ๐˜ข๐˜ฉ ๐˜ฅ๐˜ถ๐˜ฌ ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ, ๐˜ฉ๐˜ข๐˜ต๐˜ช ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ, ๐˜ซ๐˜ช๐˜ธ๐˜ข ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ. ๐˜’๐˜ช๐˜ต๐˜ข ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ข ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ๐˜ข๐˜ต ๐˜บ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ˆ๐˜ญ๐˜ญ๐˜ข๐˜ฉ ๐˜ซ๐˜ถ๐˜จ๐˜ข ๐˜ฃ๐˜ฐ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฉ ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฌ๐˜ช๐˜ต๐˜ข ๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ถ๐˜ญ๐˜ข. ๐˜ˆ๐˜ฌ๐˜ถ ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ข๐˜ฑ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜จ๐˜ถ๐˜ณ๐˜ข๐˜ถ ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜จ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฌ๐˜ข๐˜ธ๐˜ข๐˜ฏ, ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ถ๐˜ข๐˜ณ๐˜จ๐˜ข, ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ด๐˜ฆ๐˜ด๐˜ช๐˜ข๐˜ฑ๐˜ข ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ซ๐˜ข๐˜ฅ๐˜ช ๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฃ๐˜ข๐˜ต๐˜ช๐˜ญ๐˜ข๐˜ฉ. ๐˜š๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ถ๐˜ข ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ญ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ฉ.

Sekali masa nak nik4h, Tuhan pula pr4nk aku. Duit tu hilang sampai ke sudah, sepupu aku bawa l4ri. Padahal aku sendiri yang masukkan duit tu dalam album tu. Beri pada dia, manusia yang paling aku percaya. Mujurlah keluarga isteri aku ok, boleh t4ngguh. Kalau tak, mesti melayanglah semua.โ€

Kami semua terdiam. Tak terfikir yang ๐˜ˆ๐˜ญ๐˜ญ๐˜ข๐˜ฉ juga boleh kenak4n kita. Dan jika kita terken4 yang itu, hadaplah sendiri, tak ada ketawa2, malah men4ngislah sampai kecew4. Hidup ini boleh sahaja jadi ceria dengan gurau, senda, usik.

Namun bab merancang dengan teliti untuk ken4kan orang, elakkan sahajalah. Boleh jadi setitik rasa kecew4 orang yang jadi orang memakbulkan d0anya untuk kita pula menerima musib4h yang tidak terfikir di kepala. Begitulah.

Sumber: TEHTARIKKAW.COM

About admin

Check Also

6 Tanda-Tanda Menjelang Sak4ratul M4ut dalam Islam- Moga Jadi Ped0man Buat Kita Semua

Merasakan tanda sakar4tul m4ut adalah sebuah berk4h Manusia sebagai makluk ciptaan ๐˜ˆ๐˜ญ๐˜ญ๐˜ข๐˜ฉ ๐˜š๐˜ž๐˜› sejatinya menjalani …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!