Nak Pertahankan Diri Daripada Ceder4, Warga Emas Ditahan Kerana Tik4m Pencvri

Hanya kerana ingin men4ngkap pencvri, seorang lelaki warg4 emas di Demak, Indonesia ditah4n oleh p0lis gara-gara did4kwa melakukan pengani4yaan kepada pencvri berkenaan.

Warga emas berjaya tangkap pencvri

Sekadar gambar hiasan

Ketika kej4dian berlaku, lelaki warga emas berusia 74 tahun itu dikatakan berjaya men4ngkap seorang pemuda berusia 30-an yang sedang mencvri ikan di kolam ikan berkenaan.

Menurut pegu4m dari LBH Demak Raya, Hariyanto, lelaki warga em4s berkenaan merupakan penjaga kolam itu sejak 7 September 2021 dan dia dikatakan tinggal di pondok sekitar kolam tersebut.

Pakcik itu memang penjaga kolam ikan di sana, dia tidur di pondok situ. Pada 7 September sekitar 6.30 petang, pakcik itu telah men4ngkap pencvri di kolam tersebut.

Difahamkan lelaki warg4 emas berkenaan telah menegur pencuri tersebut secara baik, namun pencvri terbabit tidak dapat menerima teguran lalu bertindak menyer4ng warga emas itu dengan menggunakan alat menangkap ikan yang dibawa olehnya.

Warga emas itu jerit mengatakan ada pencvri di kolam berkenaan tapi tak ada yang memberikan respon kerana jarak kolam dengan penduduk jauh.

Pencuri itu nak serang warga emas itu, kemudiannya warga emas tersebut mengambil s4bit dan memb4ling ke arah pencvri itu untuk melindungi dirinya.

Dalam pada itu, warga emas berkenaan mengatakan bahawa perkara tersebut bukan pertama kali berlaku, namun telah berlaku banyak kali sehingga pernah kehilangan pam air di kolam ikan terbabit.

Sebelum ini, kolam ikan yang dijaganya sering kehilangan barang. Semalam, pencuri telah berjaya men4ngkap hampir 20 kilogram ikan. Sebab itulah warg4 emas tersebut memilih untuk tidak mendiamkan diri lagi.

Warga emas terbabit dipenjara

Sekadar gambar hiasan

Setelah bergelut dengan pencvri berkenaan, warga emas tersebut membuat keputusan untuk melap0rkan kej4dian terbabit kepada penduduk kampung dan mengaku bahawa dia telah menik4m mangs4.

Susulan daripada itu, warga emas tersebut dibawa ke balai p0lis untuk melaporkan kejadian berkenaan. Namun begitu, penah4nan warga emas itu merupakan suatu perkara yang agak keterlaluan.

Ianya tak masuk akal sebab seseorang itu menangkap pencvri, melindungi dirinya dari anc4man tapi dipenjara dan dihukum.

Untuk berlaku adil, penccri itu juga perlu dipenj4ra kerana penipuan bukan hanya warga emas terbabit sahaja yang dipenj4ra. Lebih-lebih lagi, dia buat begitu kerana untuk melindungi dirinya sahaja.

Walau bagaimanapun, pihak p0lis Demak serta Pejabat Pendakwa Raya Demak masih lagi belum memberikan sebarang maklumat lanjut berkenaan k3s tersebut.

Sumber: OHBULAN!

About admin

Check Also

Kakitangan 4wam enggan div4ksin berdepan sekatan kenaikan gaji dan pangkat

KUALA LUMPUR – Kerajaan belum mengambil tind4kan disiplin terhadap kakitangan awam yang engg4n atau belum …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!