Pelu4ng membawa pulang Sajat agak tipis

Kuala Lumpur: Peluang untuk membawa pulang usahawan kosmetik Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman atau Nur Sajat sukar susulan des4kan beberapa pihak yang mempert4hankan kebeb4san transg3nder.

Sumber memberitahu Harian Metr0 sehingga kini, 𝘛𝘩𝘢𝘪𝘭𝘢𝘯𝘥 masih belum membenarkan usahawan berkenaan diekstr4disi ke negara ini.

“Peluang untuk membawa pulang dilihat tipis susulan des4kan beberapa pi4ak termasuk 𝘗𝘦𝘳𝘵𝘶𝘣𝘶𝘩𝘢𝘯 𝘉𝘢𝘯𝘨𝘴𝘢-𝘉𝘢𝘯𝘨𝘴𝘢 𝘉𝘦𝘳𝘴𝘢𝘵𝘶 𝘣𝘢𝘨𝘪 𝘗𝘦𝘭𝘢𝘳𝘪𝘢𝘯 (𝘜𝘕𝘏𝘊𝘙) atas dasar kebeb4san transg3nder.

“Kemungkinan dia akan mendapat su4ka di negara ketiga,” katanya kepada 𝘏𝘢𝘳𝘪𝘢𝘯 𝘔𝘦𝘵𝘳𝘰, hari ini.

Terdahulu, 𝘗𝘰𝘭𝘪𝘴 𝘋𝘪𝘳𝘢𝘫𝘢 𝘔𝘢𝘭𝘢𝘺𝘴𝘪𝘢 dilap0rkan dalam proses memohon ekstr4disi bagi membawa pulang Nur Sajat.

𝘗𝘦𝘯𝘨𝘢𝘳𝘢𝘩 𝘑𝘢𝘣𝘢𝘵𝘢𝘯 𝘚𝘪𝘢𝘴𝘢𝘵𝘢𝘯 𝘑𝘦𝘯𝘢𝘺𝘢𝘩 𝘉𝘶𝘬𝘪𝘵 Aman Datuk Seri Abd Jalil Hassan dilap0rkan berkata, proses itu akan mengambil masa kerana memb4bitkan pelbagai agensi berkaitan termasuk 𝘑𝘢𝘣𝘢𝘵𝘢𝘯 𝘗𝘦𝘨𝘶𝘢𝘮 𝘕𝘦𝘨𝘢𝘳𝘢 dan pihak berkuasa 𝘛𝘩𝘢𝘪𝘭𝘢𝘯𝘥.

Sebelum ini, Harian Metro melap0rkan m1steri ‘kehilangan’ Nur Sajat terjawab apabila dia dilap0rkan dit4han pihak im1gresen 𝘛𝘩𝘢𝘪𝘭𝘢𝘯𝘥. pada 8 September lalu hasil maklumat pih4k berku4sa 𝘔𝘢𝘭𝘢𝘺𝘴𝘪𝘢.

Pada 9 September lalu atas kesalahan memasuki 𝘛𝘩𝘢𝘪𝘭𝘢𝘯𝘥 secara tidak s4h, Nur Sajat did4kwa di mahk4mah namun usahawan kosmetik itu dibebaskan pada 10 September lalu dengan j4minan AS$2,000 (RM8,343) yang dibuat seorang w4rga tempatan.

Nur Sajat kini diarahkan melap0rkan diri ke Ibu Pejabat Im1gresen 𝘛𝘩𝘢𝘪𝘭𝘢𝘯𝘥. setiap 14 hari.

Dia yang kini sudah menjadi pemegang kad pelarian UNHCR mendakwa mahu berpindah ke 𝘈𝘶𝘴𝘵𝘳𝘢𝘭𝘪𝘢 selepas diburu pihak berku4sa Malaysia dan diugvt bunvh kerana umum keluar daripada Isl4m.

Sumber: hmetro.com.my

About admin

Check Also

Kakitangan 4wam enggan div4ksin berdepan sekatan kenaikan gaji dan pangkat

KUALA LUMPUR – Kerajaan belum mengambil tind4kan disiplin terhadap kakitangan awam yang engg4n atau belum …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!