Pakar Bed4h Berjaya Lakukan Pemind4han Buah Pinggang B4bi Kepada Manusia

Pakar bedah di ๐˜ˆ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ช๐˜ฌ๐˜ข ๐˜š๐˜บ๐˜ข๐˜ณ๐˜ช๐˜ฌ๐˜ข๐˜ต dilap0rkan berjaya melakukan pemindahan buah pingg4ng seekor ba4i kepada manusia buat pertama kalinya. Pr0sedur yang dilakukan di ๐˜•๐˜ ๐˜œ ๐˜“๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฆ ๐˜๐˜ฆ๐˜ข๐˜ญ๐˜ต๐˜ฉ ๐˜ฅ๐˜ช ๐˜•๐˜ฆ๐˜ธ ๐˜ ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฌ disifatkan sebagai kejayaan luar biasa oleh pasukan perub4tan yang terlib4t.

Pindah buah pinggang b4bi

Memetik lap0ran ๐˜‹๐˜ข๐˜ช๐˜ญ๐˜บ ๐˜”๐˜ข๐˜ช๐˜ญ, pr0sedur itu melib4tkan pengubah suaian gen b4bi bagi memastikan sel tisu haiwan itu tidak mengandvngi m0lekul yang berpotensi menyebabkan pen0lakan segera. Difahamkan, buah pinggang yang dipind4hkan itu berfvngsi sepertimana yang sepatutnya iaitu meny4ring sis4 dan mngelu4rkan air kenc1ng tanpa mencetuskan pen0lakan dalam sistem imun penerima.

Penerima 0rgan adalah seorang pes4kit yang mengalami m4ti otak dengan tanda-tanda buah pinggangnya tidak berfungsi. Difahamkan, ahli keluarga pes4kit telah bersetuju untuk melakukan ekperim4n tersebut.

Pelbagai prosedur penting dilakukan

Jelas ketua pakar bed4h, Dr Robert Montgomery, buah pinggang itu dilekatkan selama 3 hari pada saluran darah dan berada di luar tubuh badan pes4kit bagi memberikan 4kses kepada para penyelidik. Hasil ujian kelihatan normal dan setakat ini tiada bvkti penolakan awal ketika buah pinggang b4bi yang diubah dipind4hkan kepada prim4ta bukan manusia.

Menurut sumber, penggunaan 0rgan haiwan untuk menyel4matkan ny4wa manusia merupakan satu langkah yang sudah dilakukan para penyelidik sejak beberapa dekad yang lalu.

Meskipun ekperim3n buat julung kalinya ini berjaya namun pelbagai pr0sedur penting yang perlu dilakukan ke atas h4iwan tersebut sebelum pemind4han 0rgan dijalankan.

Sumber: OHBULAN!

About admin

Check Also

Kakitangan 4wam enggan div4ksin berdepan sekatan kenaikan gaji dan pangkat

KUALA LUMPUR – Kerajaan belum mengambil tind4kan disiplin terhadap kakitangan awam yang engg4n atau belum …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!